U utorak nastavak većinom sunčanog i razmjerno toplog vremena

20.02.2023.

21:49

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Gotovo proljetna temperatura zraka te više ili manje sunčano vrijeme potrajat će do srijede. No, u noći i prijepodne lokalno će biti magle, na sjevernom Jadranu i niskih oblaka.

Od srijede oblačnije, uz jačanje jugozapadnjaka. Mjestimične kiše na zapadu unutrašnjosti i sjevernom Jadranu može biti od četvrtka, a više kiše u većini krajeva moglo bi pasti za vikend, koji će na Jadranu vjerojatno biti prilično vjetrovit, uz jako jugo s olujnim udarima. Pritom u nedjelju raste vjerojatnost i za osjetno zahladnjenje, s kojim bi ponegdje padao i snijeg.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak nastavak većinom sunčanog i razmjerno toplog vremena, ujutro ponegdje magla

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, ujutro mirno, popodne ponegdje uz umjeren zapadni vjetar. Najniža temperatura zraka oko 4 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

Radni će utorak teško pasti mnogima u uredima dok kroz prozor budu gledali većinom sunčan, dojmom proljetni dan s najvišom temperaturom u središnjoj Hrvatskoj, lokalno moguće i do 19 °C. Ponegdje će popodne biti umjerenog jugozapadnjaka.

Na zapadu djelomice sunčano s umjerenom, ponegdje i povećanom naoblakom. Mjestimična jutarnja magla i niski oblaci, osobito u kotlinama gorskih predjela i duž zapadne obale Istre, mogli bi se i dulje zadržati te će znatno utjecati na najvišu dnevnu temperaturu zraka. Najniža u gorju od 1 do 4 °C, danju uz umjeren jugozapadnjak između 12 i 17 °C. Na sjevernom Jadranu ujutro od 5 do 9 °C, a danju oko 14 °C.

Još toplije, do 18 °C, bit će u većinom sunčanoj Dalmaciji. Ujutro je u unutrašnjosti i na sjevernom dijelu moguća magla i niski oblaci. More mirno ili malo valovito, vjetar slab promjenjiva smjera, ujutro lokalno burin, popodne na otocima umjeren sjeverozapadnjak.

Na krajnjem jugu Hrvatske sunčano, vjetar slab, popodne do umjeren zapadni i jugozapadni. Ujutro oko 9 °C, a danju između 14 i 17."

U srijedu još većinom suho pa promjenjivije


"Na Jadranu u srijedu još uglavnom suho i djelomice sunčano, s više oblaka na sjeveru, gdje je i veća vjerojatnost za jutarnju maglu. Od četvrtka promjenjivo, lokalno će pasti malo kiše. Zapuhat će jugozapadni vjetar, a prema vikendu će jačati jugo. Temperatura se neće znatno mijenjati - bit će i dalje razmjerno toplo za doba godine.

Nakon djelomice sunčane srijede, sa zapada će u unutrašnjosti biti sve oblačnije. U srijedu još većinom suho, ujutro s maglom. U četvrtak malo kiše u gorju, drugdje moguće u petak, kad će pojačati jugozapadnjak, osobito u gorju. Jutarnja temperatura u porastu, a zbog sve duljih oblačnih razdoblja dnevna u blagom padu, premda i dalje iznadprosječna. Za stabilnih dana, ujutro može biti magle i niskih oblaka. O tome ćemo se sve manje brinuti uz vjetrovitije i promjenjivije dane u drugom dijelu tjedna, a ako se ostvara trenutačna predviđanja - jača promjena vremena dolazi tek za vikend.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mg. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza, koju za Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!