I u svježiju subotu mjestimična kiša s grmljavinom, ponegdje i izraženija

19.08.2022.

19:49

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Vikend će biti svježiji te u većini unutrašnjosti razmjerno kišovit, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a u ponedjeljak je obilnija kiša moguća u središnjoj Hrvatskoj. Nestabilno će biti i na Jadranu, osobito na njegovom jugu. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a podno Velebita od nedjelje i bura, mjestimice i jaka s olujnim udarima.

Od utorka će kiša biti rjeđa, vjetar slabjeti, a temperatura zraka biti u blagom porastu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u svježiju subotu povremena mjestimična kiša s grmljavina, ponegdje i izraženija

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačna i kišovita. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te obilnijom oborinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, popodne sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, gdjegod obilnija te praćena grmljavinom.

Iako sunčanije, ni na zapadu Hrvatske neće biti stabilno. Povremene kiše bit će većinom u gorskim krajevima, no poslijepodnevni pljuskovi mogući su i na sjevernom Jadranu. U gorju vjetar većinom slab. Na moru će puhati umjeren sjeverozapadnjak, koji će u noći na nedjelju podno Velebita okrenuti na buru i malo pojačati.

U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Mjestimice kiša, lokalno i pokoji izraženiji pljusak s grmljavinom, osobito popodne u unutrašnjosti. Na sjevernom dijelu će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a drugdje slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, no u noći te rano ujutro - jugo, prolazno i pojačano. Stoga će more biti malo do umjereno valovito.

Unatoč barem djelomice sunčanom vremenu, uz povremeno više oblaka i na jugu Hrvatske postoji mogućnost za pljuskove, uglavnom u prvom dijelu dana."

I dalje promjenjivo


"Promjenjive vremenske prilike nastavit će se i idućih dana. U unutrašnjosti će povremeno padati kiša, lokalno i obilnija, u nedjelju najvjerojatnije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a u ponedjeljak u središnjoj Hrvatskoj. Najmanje kiše bit će u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Bit će još malo svježije.

Na Jadranu se temperatura zraka neće znatnije mijenjati, uz uglavnom suho vrijeme i barem djelomice sunčano. Na jugu su povremeno mogući popodnevni pljuskovi. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, na jugu i zapadni, a podno Velebita će biti jake bure.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!