Nastavlja se promjenjivo vrijeme, ali manje hladno

19.04.2021.

17:26

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

"U pretposljednjem travanjskom tjednu diljem Hrvatske bit će sunčanije vrijeme nego prošlih dana, ali ne i stabilno pa će do petka biti povremene mjestimične kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno ponajviše u utorak i četvrtak. Temperatura će porasti, osobito od srijede, kada će zapuhati jugozapadnjak, na Jadranu jugo, u četvrtak često i jako. Potkraj tjedna sve je vjerojatnije stabilnije vrijeme, posebice za vikend.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je prosječno toplije nego prije?!".

I u srijedu i četvrtak promjenjivo, s čestom kišom

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U utorak na istoku zemlje nakon pretežno oblačnog jutra, rijetko uz malo kiše, popodne promjenjiva naoblaka i lokalni pljuskovi. Mjestimice će puhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura oko 6 °C, a dnevna oko 13 °C.

Prijepodne u središnjoj Hrvatskoj oblačno ponegdje s malo kiše. Popodne barem kraća sunčana razdoblja, ali i lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 6 °C, dnevna od 12 do 14 °C.

I na zapadu će jutro biti oblačniji dio dana, uglavnom u gorju uz slabu oborinu. Popodne sunčanije, ali ne i stabilno, pa su izgledni lokalni pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Ujutro pod Velebitom umjerena bura, a popodne mjestimice sjeverozapadnjak. Ujutro na sjevernom Jadranu od 5 do 9 °C, a danju oko 15 °C. U gorju svježije, uz dnevnu temperaturu oko 9 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, a popodne mjestimice lokalni pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Nakon burina sredinom dana će zapuhati sjeverozapadni i zapadni vjetar, ponegdje i jugozapadni. Ujutro od 5 do 10 °C, a danju od 14 do 16 °C.

Na jugu Hrvatske više oblaka pa već od jutra povremeno može biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Popodne će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, a dnevna oko 16 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Idućih dana na kopnu promjenjivo, svaki dan mjestimice s kišom, pri čemu samo lokalno u sunčaniju srijedu, češće tijekom oblačnijeg četvrtka, a u petak uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će jugozapadni vjetar, pa će i temperatura porasti, osobito u manje kišovitoj Slavoniji.

Na Jadranu srijeda sunčanija, no kiša i grmljavina moguće su ponegdje na sjeveru i jugu. Četvrtak prolazno oblačniji, posvuda s kišom ili lokalnim pljuskovima s grmljavinom, a u petak razvedravanje, samo na jugu još s kišom. Zapuhat će jugo, koje će u četvrtak prolazno pojačati, a u petak na sjeveru okrenuti na buru. Temperatura u blagom porastu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!