I u dane sljedeće imat ćemo proljeće

19.02.2021.

16:41

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Veljača prevrtača donosi nam ponovno iznadprosječnu toplinu, te podosta sunca, ujutro i dalje mjestimice maglu. Slabe kiše ili rosulje bit će uglavnom na sjevernom Jadranu. Pritom će dnevni raspon temperature biti prilično velik - od lokalno na kopnu slabog jutarnjeg mraza do poslijepodne gotovo 20 °C.", sažeta je prognoza Tomislava Kozarića, dipl. ing. iz DHMZ-a iz emisije "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati, a u nastavku je i njegova detaljnija prognoza po područjima i danima.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu razmjerno toplo, te većinom suho i barem djelomice sunčano

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom suho, uz slab vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 7 °C, a dnevna između 12 i 15 °C.

Uz barem djelomice sunčano vrijeme u središnjoj Hrvatskoj će najviša dnevna temperatura biti između 12 i 16 °C, a najniža jutarnja od 1 do 5 °C. Vjetar slab. Ujutro mjestimice moguća magla, osobito u najsjevernijim područjima.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno do znatno oblačno, ponegdje uz malo kiše ili rosulju, većinom na širem riječkom području, te oko Velebita. Ujutro lokalno magla, moguće i na moru. Vjetar uglavnom slab jugozapadni i južni. Poslijepodne od 10 do 15 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, uz više oblaka na sjevernom dijelu te njezinoj unutrašnjosti, gdje lokalno može biti i koje kapi kiše, a veća je vjerojatnost i magle. Vjetar uglavnom slab jugoistočni, a more malo valovito. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C.

Oko 15 °C poslijepodne će biti i na jugu Hrvatske, gdje će duž obale biti djelomice sunčano, a prema otvorenom moru još sunčanije. Uz slabo, na otvorenom moru i umjereno jugo, more će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 9 °C."

Sljedećih dana stabilno i razmjerno toplo

"U nedjelju, i pogotovo idući tjedan, u unutrašnjosti stabilno, većinom sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Iako će ujutro lokalno biti slabog mraza, danju ugodno toplo s najvišom temperaturom višom i od 15 °C. U jutarnjim satima mjestimice magla, posebice u nedjelju, kada može biti i dugotrajnija.

Na srednjem i južnom Jadranu će u danima koji slijede prevladavati sunčano, dok će na sjevernom dijelu i dalje biti promjenjivo, no uglavnom suho. Pogotovo na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, također je vjerojatnija i mjestimična jutarnja magla. Razmjerno toplo.", prognozirao je za HRT Tomislava Kozarić, dipl. ing.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!