U nedjelju još hladnije, osim kiše, gdjegod i snijeg, osobito u gorju, bura

19.11.2022.

18:12

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Osim povremene kiše, u noći i tijekom nedjelje ponegdje će biti i snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača osobito u gorju, ali nije isključeno ni u nekim nizinama. Puhat će jaka i olujna bura na sjevernom dijelu, a južnije uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar.

Mirniji ponedjeljak, uglavnom bez oborina, a u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, na Jadranu i jugom, te uglavnom u Gorskom kotru i snijegom.

Od četvrtka uglavnom suho i djelomice sunčano.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju još hladnije, osim kiše, ponegdje i snijeg, bura

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske uglavnom tmurno i oblačno povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka bez većeg dnevnog hoda, uglavnom između 3 i 7 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme. Tijekom noći kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, koji će stvarati tanji snježni pokrivač. Ujutro je malo snijega moguće i u nizinama.

U gorju
u noći i tijekom nedjelje oblačno povremeno sa snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Prestanak oborina slijedi prema kraju dana. Na sjevernom Jadranu promjenjivo povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i olujna bura, uz koju će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -2 do 3 °C. U z obalu najniža između 6 i 9 °C, a najviša dnevna između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Uz obalu umjerena i jaka bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna između 12 i 17 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom oblačno i kišovito vrijeme, uz mogućnosti i obilnijih pljuskova. Vjetar umjeren, prema otvorenome moru i jak sjeverozapadni."

I dalje promjenjivo

"U ponedjeljak u unutrašnjosti kratkotrajan predah od oborina, pa u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, ponegdje i obilnijom, a novog snijega bit će uglavnom u Gorskom kotaru, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U utorak će puhati umjeren jugoistočni vjetar koji će u srijedu okrenuti na sjeverni.

U ponedjeljak na Jadranu
djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak promjenjivo s kišom, pa i u obliku mjestimice izraženijh pljuskova. U srijedu će kiše još biti uglavnom na jugu. U utorak će zapuhati olujno jugo, koje će u srijedu oslabjeti i okrenuti na buru i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!