U četvrtak većinom sunčano, ali i svježije, uz slabljenje bure

19.10.2022.

20:55

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U srijedu je počeo pritjecati hladniji zrak i zapuhala je bura, koje će biti još i tijekom prevladavajuće sunčanog četvrtka, podno Velebita i jake. Pritom će se dnevna temperatura zraka sniziti, osjetnije u većini unutrašnjosti, gdje će osobito svježe biti u petak ujutro.

Prema vikendu će pak uz umjeren jugozapadnjak, na Jadranu još jače jugo, dolaziti opet topliji zrak, ali i vlažniji i nestabilniji, pa će posebice u subotu ponegdje padati kiša, uglavnom u kontinentalnom području i na sjevernom Jadranu.

Početkom novog tjedna djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali ne i posvuda stabilno.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze unutar "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirala:

"Stabilnom vremenu uskoro dolazi kraj, na žalost nekih - baš za vikend. No ako planirate aktivnosti na otvorenome - nedjelja će biti mnogo povoljnija. Kiše će biti još samo lokalno, suhog vremena opet mnogo, a danju ugodno, iznadprosječno toplo i manje vjetrovito."

I još je objavila vijest o povijesnom trenutku za hrvatsku meteorologiju:

"Ove srijede instalirana je antena i kupola meteorološkog radara na Pelješcu te će i krajnji jug Hrvatske uskoro biti pokriven radarskim mjerenjima."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak većinom sunčano, ali i svježije, uz slabljenje bure

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak na istoku Hrvatske i dalje većinom sunčano, ujutro ponegdje uz maglu, ponajprije u Posavini. Jutro svježe, a i dnevna temperatura niža nego proteklih dana, najviša do 17 °C.

Podjednake vrijednosti dnevne temperature i u središnjoj Hrvatskoj, no jutro manje hladno nego na istoku jer će oblaka biti više. Stoga prijepodne promjenjivo oblačno, a zatim sunčanije.

Više oblaka, u kotlinama i magle bit će u prvom dijelu dana i u gorskoj Hrvatskoj. Popodne pak uglavnom sunčano uz temperaturu od 15 do 18 °C. Na sjevernom Jadranu sunčanih će sati biti mnogo, no u noći i ujutro puhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka, lokalno s olujnim udarima. Bura popodne slabi i okreće na sjeverozapadnjak.

Mjestimice jake bure bit će u noći i ujutro i u sunčanoj Dalmaciji. Od sredine dana mirnije. Jutarnja temperatura od 15 do 18 °C, u unutrašnjosti niža, a najviša uglavnom od 22 do 24 °C.

Na jugu Hrvatske
će prevladavati vedrina. Bura će ovdje biti najslabija, popodne će potpuno oslabjeti pa će i more biti uglavnom malo valovito. S jutarnjih 14 do 18 °C, dnevna temperatura će porasti do ugodno toplih 24 °C."

Od petka promjenjivije, uz južinu


"U petak će na Jadranu zapuhati jugo s kojim dolazi sve više oblaka. Mjestimične kiše, lokalno i grmljavine bit će ponajprije u subotu, češće na sjevernome Jadranu, dok će ponegdje u Dalmaciji kiša potpuno izostati. Jugo će u subotu biti i jako, a u nedjelju će slabjeti te će posvuda opet biti više suhog i sunčanog vremena.

Na kopnu kišobrani vam još neće biti potrebni u petak tijekom kojeg sa sjeverozapada dolazi sve više oblaka. Vikend promjenjiv, ali uz umjeren jugozapadnjak topliji. U subotu kiša će biti česta, a u nedjelju mjestimične oborine bit će uglavnom u prvom dijelu dana, ujutro ponegdje i magle.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!