U ponedjeljak u Dalmaciji većinom suho, sjevernije promjenjivo i svježije

01.08.2021.

22:43

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ

Foto: HTV / HRT

"Potkraj vikenda u mnogim je predjelima osvježilo, a lokalno je bilo i nevremena. Idući će dani u većini Hrvatske biti promjenjivi, ali u Dalmaciji i dalje uglavnom suhi i barem djelomice sunčani, s najvišom temperaturom i dalje višom od 30 °C . Nestabilnostiće biti uglavnom u zapadnim predjelima i na sjevernom Jadranu, gdje su u ponedjeljak mogući i izraženiji pljuskovi, osobito u Istri.

U četvrtak stiže nova promjena vremena koja će zahvatiti ne samo unutrašnjost nego i Jadran, a prema kraju tjedna ponovno stabilnije, uz porast temperature.
", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

te najnoviji:

U ponedjeljak u Dalmaciji većinom suho i vruće, sjevernije promjenjivo i svježije

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U noći na ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu još prolazno više oblaka, a lokalno, uglavnom na zapadu i u Podravini, mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina. Danju pretežno sunčano, no popodne mala vjerojatnost za pokoji pljusak u Požeštini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Ujutro temperatura oko 17 °C, a dnevna od 26 do 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije. Prvi dio dana promjenjiv, povremeno uz kišu, a lokalno i izraženije pljuskove te grmljavinu, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Popodne smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorju i na sjevernom Jadranu mjestimice umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. I pritom djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka u Istri i Gorskom kotaru, gdje je i najveća vjerojatnost za povremene pljuskove s grmljavinom, gdjegod i izraženije. Najviša temperatura zraka između 24 i 29 °C.

Sunčana će vremena u ponedjeljak najviše biti u Dalmaciji, gdje će se vrućina i dalje zadržati, ali manje izražena nego prošlih dana. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, popodne uz obalu jugozapadni. Najviša temperatura iznad 30 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će nakon pretežno sunčanog prijepodneva, povremeno biti umjerene naoblake. Popodne će popuhivati vjetar s mora, koje će biti mirno ili malo valovito."

U nastavku tjedna promjenjivo

"Na kopnu će idući dani biti promjenljivi, u mnogim mjestima s temperaturom malo ispod prosjeka za ovo doba godine. Lokalnih će pljuskova većinom biti u utorak, i to u zapadnim predjelima. U četvrtak, kada će zapuhati umjeren jugozapadnjak, stiže još jedna, manje izražena promjena vremena, ne nužno i mirnija.

Promjena vremena u četvrtak će zahvatiti i Jadran. No do tada će Dalmacija biti barem djelomice sunčana i danju vruća, ali će vrućina ipak biti blaža. Na sjevernom će dijelu naoblaka biti promjenjiva i povremeni će lokalni pljuskovi padati uglavnom u Istri.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!