17:17 / 01.05.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u nedjelju nestabilno, a na zapadu i malo manje toplo

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"Drugi dan svibnja nastavlja se iznadprosječna toplina, uz jugo i jugozapadnjak, ali već u ponedjeljak prolazno će osvježiti, zamjetnije na kopnu. Veći dio idućeg tjedna djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno pa će mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak i srijedu te potkraj tjedna, i to uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Od utorka temperatura ponovno u porastu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

I u nedjelju nestabilno, a na zapadu i malo manje toplo

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: ""U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro uz više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak istočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 23 i 26 °C.

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i ujutro, te ponovo u drugom dijelu dana biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će vjetrovito s umjerenim i jakim jugozapadnim vjetrom, koji će potkraj dana okrenuti na sjeverni.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima veći dio dana djelomice sunčano, ali tijekom noći i jutra te ponovno u nedjelju navečer uz promjenjivu naoblaku mjestimice će biti kiše, pa i pljuskova. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, uz obalu između 13 i 15 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C, na moru između 20 i 22 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali u unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova. Jugo će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak pri čemu će more biti većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme. Ujutro uz više oblaka ponegdje još može pasti malo kiše. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak."

I dalje promjenjivo, ali i malo manje toplo

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Povremeno će biti kiše, osobito u ponedjeljak i srijedu, i to uglavnom u zapadnim krajevima. U ponedjeljak osjetno svježije, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a zatim opet jugozapadnjak i porast temperature zraka.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno pa će lokalno biti pljuskova, osobito u ponedjeljak i srijedu, i to uglavnom na sjevernom dijelu, gdje će u ponedjeljak puhati slaba do umjerena bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak, zatim u utorak i srijedu jugo i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!