U četvrtak još mjestimice slabe oborine, vjetar slabi

01.03.2023.

19:10

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Do petka još mjestimice oborine, osobito u Dalmaciji, te sve slabija bura.

Za vikend i u ponedjeljak barem djelomice sunčano, u unutrašnjosti i toplije, ali ujutro ponegdje magla i niski oblaci.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak još mjestimice slabe oborine, vjetar slabi

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 6 i 8 °C.

Malo niža dnevna temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno, a mjestimice će biti i slabe kiše, osobito prijepodne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu
promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom. U gorskim krajevima većinom oblačno povremeno sa susnježicom i slabim snijegom. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, uz obalu, umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura u gorju oko -1 °C, na moru između 4 i 7 °C. Najviša dnevna od 2 do 4 °C, uz obalu između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji
promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, osobito prema otvorenome moru. Puhat će umjerena i jaka, prijepodne i olujna bura pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C, na moru između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 16 °C.

Podjednaka temperatura zraka zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će povremeno umjereno jugo i južni vjetar."

U nastavku tjedna stabilnije


"U petak u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno te uglavnom suho. U subotu i nedjelju djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom i niskim oblacima. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu od petka
barem djelomice sunčano i danju malo toplije od prosjeka. U petak će u Dalmaciji uz umjerenu naoblaku još ponegdje pasti i malo kiše. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!