Srijeda promjenjiva, ali i dalje razmjerno topla, na zapadu malo kiše

01.11.2022.

18:00

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

Listopadska iznadprosječna toplina nastavila se i na početku studenoga. Ponegdje također rekordna!
Od ovogodišnjeg blagdana Svih svetih najviša temperatura zraka u studenome je u Delnicama 21,4 °C, u Lastovu 24,7 °C, Karlovcu 26,6 °C, a u Pločama čak 27 °C - što je za čak 1 °C više od dosadašnjeg rekorda iz 2004. godine. I sljedećih će dana biti razmjerno toplo, ali do kraja tjedna sve manje. Uostalom, evo i sažete tjedne vremenske prognoze koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a:

"U danima koji slijede bit će promjenjivo i nestabilnije, uz manju vjerojatnost za jutarnju maglu, a osobito u petak i subotu bit će kiše, na Jadranu i zapadu unutrašnjosti i obilnije, ponegdje praćene i grmljavinom. Petak će na Jadranu obilježiti i prolazno jako do olujno jugo. Potkraj tjedna zapuhat će bura, na kopnu sjeveroistočnjak, pa će se temperatura zraka sniziti."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu promjenjivo, ali i dalje razmjerno toplo, ujutro ponegdje magla, na zapadu malo kiše

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti magle, no rjeđe i kratkotrajnije nego u utorak. Danju će uglavnom biti suho uz promjenjivu naoblaku, a vjetar većinom slab. Najviša temperatura oko 19 °C.

Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i u središnjoj Hrvatskoj, a uglavnom navečer past će mjestimice malo kiše. Ujutro ponegdje magla, temperatura od 8 do 10 °C.

Najsvježije će i u srijedu ujutro biti po kotlinama Like, u Gorskome kotaru pak oko 10 °C, a na otocima sjevernog Jadrana i do 15 °C. Pritom mjestimična magla pogotovo uz zapadnu obalu Istre. Djelomice sunčano bit će do sredine dana, zatim više oblaka i ponegdje malo kiše, osobito prema večeri. Vjetar većinom slab, a najviša temperatura od 18 °C u gorju do 23 °C na moru.

U Dalmaciji u srijedu manje sunčano nego što je bilo u utorak, ujutro mjestimice i magla. Vjetar slab, od sredine dana ponegdje umjeren sjeverozapadni. More mirno i malo valovito. Temperatura u popodnevim satima i dalje iznadprosječno visoka, između 22 i 26 °C.

I na jugu Hrvatske djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a ujutro ponegdje može biti i magle. Uz slab vjetar, more mirno i malo valovito. Najviša dnevna temperatura oko 24 °C, dok je početkom studenog uobičajeno oko 20 °C."

U nastavku tjednu promjenjivo, uz pad temperature

"Malo toplije od prosjeka na kopnu će biti do petka, zatim pad temperature. U četvrtak pritom uglavnom suho, a na istoku i sunčanije, a u petak će sa zapada doći jače naoblačenje s kišom. Oborina na zapadu ponegdje i obilnija. Vjetar u početku slab, a nakon jugistočnjaka u petak, u subotu će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak.

U Dalmaciji u četvrtak sunčanije, na sjevernom Jadranu ponegdje malo kiše. Zatim na Jadranu promjena vremena - promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom te mjestimice obilnom oborinom. U petak jako do olujno jugo, koje će pratiti nepovoljni biometeorološki uvjeti, u subotu će slabjeti i okretati na buru. Dnevna temperatura u postupnom padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!