U četvrtak južina, vrućina, toplinski val, navečer sa zapada naoblačenje

17.08.2022.

16:02

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Tijekom većinom sunčanog četvrtka temperatura će ponegdje na kopnu biti i viša od 35 °C. Osim vrućine, nekima i sparine, jugozapadnjak i jugo pogoršavat će biometeorološke prilike te biti uvod u nestabilan, promjenjiv i većinom manje topli petak, koji će nekome donijeti olakšanje, ali i mjestimice intenzivne pljuskove, grmljavine, moguće i nevrijeme, na Jadranu nevere, pijavice i jak vjetar. Planirate li biti na moru - obavezno pratite prognoze i upozorenja Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

S ovom promjenom vremena ljetu još nije kraj, posebice ne na Jadranu, gdje će noći i dalje biti tople, a dani uglavnom vrući i sunčani, uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak i buru. Manje toplo i nestabilnije bit će u većini unutrašnjosti, osobito na najoblačnijem istoku.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak južina, vrućina, toplinski val, navečer sa zapada naoblačenje

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u četvrtak će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano vrijeme. Najviša temperatura zraka porast će na vrijednosti između 35 i 37 °C. Samo će ponegdje prolazno biti umjerenog jugozapadnjaka.


Jugozapadni vjetar osjećat će se i u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će postojati umjerena, na karlovačkom području i velika opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.


Upozorenja na vrućinu bit će na snazi i u gorju i na sjevernom Jadranu, u prvom dijelu dana prevladavajuće sunčanom. No jugo će popodne jačati, tlak padati, a sa zapada dolaziti više oblaka. Stoga će navečer i osobito u noći na petak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, a moguće je i nevrijeme.


U Dalmaciji još u četvrtak stabilno i sunčano, ponegdje uz umjereno jugo te malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura između 20 i 24 °C, u Zagori malo niža, a danju vruće, osobito u unutrašnjosti, gdje bi se moglo izmjeriti i 37 °C.


I na jugu Hrvatske ljubitelji ljeta i vrućine i dalje će moći uživati. Sunčanih sati bit će u izobilju, dnevna temperatura porast će do 34 °C, a vjetar biti uglavnom slab, samo popodne mjestimice umjeren jugozapadni."


U petak većinom promjena - moguće i nevrijeme, pijavice...


"No u petak potpuno drugačija vremenska slika - bit će vrlo nestabilno, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, a moguće je i nevrijeme, na Jadranu prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar te pijavice. Mirnije i uglavnom bez kiše zadržat će se na jugu Hrvatske. Mjestimični pljuskovi mogući su još i tijekom posvuda sunčanije subote, a u nedjelju uz većinom umjerenu buru uglavnom sunčano i suho.


I na kopnu u petak promjena vremena, pa su lokalno vjerojatni i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Za vikend sunčanije i svježije, ali nestabilno - u subotu mjestimična kratkotrajna kiša moguća je gotovo posvuda, a u nedjelju je najvjerojatnija na najoblačnijem istoku.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!