I u nedjelju mjestimice obilna kiša, lokalno i olujno nevrijeme

17.07.2021.

19:42

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Kiša koja povremeno pada od petka, lokalno je i obilnija, i kada padne u kratkom vremenu uzrokuje bujične poplave, koje su moguće i u nedjelju, osobito u Posavini te središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Na Jadranu će mjestimična povremena ograničenja u prometu prouzročiti i olujni udari bure.

U ponedjeljak smirivanje, još ponegdje uz pljuskove, kojih na istoku može biti i u utorak. No, sve češće će prevladavati sunčano, na Jadranu i vedro.",
prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

I u nedjelju ponegdje obilna kiša, na Jadranu mjestimice i bura

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenjivo i pretežno oblačno s povremenom kišom, lokalno ponovno i obilnom, osobito u Posavini, a poneki izraženiji pljusak i grmljavina mogući su i drugdje. Vjetar većinom slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 17 do 19 °C, a dnevna od 26 do 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sjeverozapadnjak će potkraj dana prolazno biti jak, osobito na sjeveru, na kojem će, unatoč pljuskovima, kiše biti manje nego na oblačnijem jugu, na kojem su moguće i bujične poplave. Jutarnja temperatura oko 18 °C, a najviša dnevna između 24 i 26 °C.

U oblačnom gorju ujutro svježije, danju oblačno uz kišu koja će lokalno biti i obilna. Na sjevernom Jadranu promjenjivo sa sunčanim razdobljima i povremenim pljuskovima praćenim grmljavinom. Puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, pa će more biti većinom umjereno valovito. Temperatura ujutro oko 20 °C, danju između 25 i 28 °C.

U i dalje vrlo toploj Dalmaciji danju i do 30 °C, ujutro između 18 i 23 °C. Bit će promjenjivo oblačno, uz lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, a na otocima malo ili čak nimalo kiše. Zapuhat će uglavnom umjerena bura i sjeverni vjetar, prema otvorenome moru i sjeverozapadnjak.

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano, a povremeni pljuskovi i grmljavina osobito su mogući duž obale, gdje mogu biti i izraženiji. Na malo do umjereno valovitom moru puhat će sjeverozapadnjak, a uz obalu do kraja dana zapuhat će i umjerena bura. Ujutro temperatura od 20 do 23 °C, danju između 28 i 30 °C."

I početkom tjedna još ponegdje oborine

"Novi tjedan donosi kraj oborinske epizode, ali u ponedjeljak na kopnu još lokalno obilnija kiše, osobito na istoku, na kojem su pljuskovi mogući i u utorak. Razvedravanje sa zapada donosi sunčano vrijeme u većem dijelu idućeg tjedna.

Na Jadranu
pretežno vedro. U ponedjeljak još na jugu može pasti malo kiše. Jaka bura malo će oslabjeti u utorak, a zapuhat će umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar - koji će osobito biti izraženi na otocima. Bit će malo toplije.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!