22:54 / 17.04.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju kiša većinom na kopnu, a u gorju ponegdje i snijeg

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu tijekom nedjelje i početkom tjedna mnoge će u unutrašnjosti više podsjećati na jesen nego na proljeće. Osobito uz snijeg, koji je moguć u najvišem gorju te najvišu nedjeljnu temperaturu u većini kopnenih krajeva nižu od 10 °C. Na sunčanijem Jadranu će još u nedjelju puhati ponegdje jaka bura, uglavnom na sjevernom dijelu.

Od utorka toplije. I dalje promjenjivo, ali posvuda uz češća sunčana razdoblja, pri čemu će lokalna kiša sve više nalikovati na proljetne pljuskove, moguće uz grmljavinu. Na Jadranu će od srijede zapuhati jugo.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima, te najnoviji tekst o mrazu i štetama od elementarnih nepogoda u RH posljednjih godina.

U nedjelju oblačnije i hladnije, uz češću kišu, u gorju ponegdje i snijeg

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Nedjelja će biti oblačna i tmurna uz slabu, ali prijepodne čestu kišu pa će dnevna temperatura u Slavoniji, Baranji i Srijemu ostati niža od 10 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj nedjelja više ostavljati dojam jeseni nego proljeća. Kiša će biti česta, uglavnom slaba, a puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, pa će mnogima biti hladno pri temperaturi između 4 i 9 °C.

U hladnom i oblačnom gorju osim kiše mjestimice će padati susnježica i snijeg. Na sjevernom Jadranu promjenjivo - povremeno s malo kiše. Bura jaka - osobito prijepodne, kada pod Velebitom može biti olujnih udara. More većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura na moru od 5 do 9 °C, a najviša oko 13 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, gotovo posvuda može pasti malo kiše, ali bit će i sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. Ujutro ponegdje bura, izraženija na sjeveru, a poslijepodne jugozapadni vjetar, na umjereno valovitom moru sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 4 °C u unutrašnjosti do oko 8 °C na obali i otocima, a najviša dnevna između 12 i 16 °C.

Podjednako toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje uz više oblaka može pasti malo kiše, osobito prijepodne i sredinom dana. Ujutro će rijetko gdje biti bure, a zatim će zapuhati umjeren jugozapadnjak. More malo do umjereno, prema otvorenome i jače valovito, a vidljivost dobra."

U novome tjednu promjenjivo i toplije

"Idućih dana na Jadranu će se izmjenjivati sunčanija i oblačnija razdoblja uz gotovo stalnu mogućnost za povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, osobito sredinom dana. Sjeverozapadni i zapadni vjetar u srijedu će zamijeniti jugo, a temperatura će porasti.

I na kopnu promjenjivo, u ponedjeljak i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom. Sredinom tjedna sunčanije, ali porast će vjerojatnost za popodnevne lokalne pljuskove s grmljavinom. Danju malo toplije, osobito s južinom od srijede.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a. 

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!