I u subotu oborine, često i obilne, na moru i grmljavina, jaka i olujna bura

16.09.2022.

19:34

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"I u većinom svježiju subotu mjestimice će biti obilne kiše, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova, na Jadranu i jake i olujne bure te sjeverozapadnog vjetra.

Od nedjelje sunčanije i manje vjetrovito, ali i za doba godine razmjerno svježe, pri čemu će zbog dotoka hladnog zraka i razvedravanja osobito jutra biti osjetno hladnija, u gorju pri tlu čak čak uz mogućnost mraza. Prolazno oblačnije bit će u ponedjeljak i utorak, ponegdje uz malo kiše u unutrašnjosti, možda i na sjevernom Jadranu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu oborine, često i obilne, na moru i grmljavina, jaka i olujna bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačna, svježija i povremeno će padati kiša. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, popodne na istoku i jak. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, a navečer zahladnjenje.

Podjednako i u kišovitoj središnjoj Hrvatskoj. Obilnija oborina najvjerojatnija je u Pokuplju i na Banovini. Umjeren sjeveroistočni vjetar će oslabjeti te navečer okrenuti na jugozapadni i zapadni.

Zapad zemlje bit će vjetrovit. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima. Bura će popodne slabjeti te okrenuti na sjeverni vjetar. Uz obilje oblaka mjestimice će padati kiša, češće u prvom dijelu dana. U gorskim krajevima vjerojatnije su obilnije oborine dok duž obale može biti neverina. Ne treba se iznenaditi, ako u najvišem gorju bude i prvog snijega nakon ljeta.

U Dalmaciji će naoblaka biti promjenjiva. Povremeno će padati kiša, često i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Umjeren jugozapadni vjetar prijepodne u okretanju na buru i sjeverozapadnjak te u jačanju. Najprije na sjeveru.

Na nestabilnom krajnjem jugu Hrvatske veći će dio subote puhati umjeren do jak jugozapadnjak, a prema večeri prolazno na udare olujan sjeverozapadnjak. More stoga umjereno valovito i valovito. Ponegdje će padati kiša, no lokalno može biti i neverina."

Od nedjelje sunčanije, ali ne i posvuda suho. Jutra osjetno hladnija.

"U nedjelju na kopnu smirivanje i razvedravanje, a jutro će biti osjetno hladnije. Djelomice sunčano vrijeme nastavit će se do utorka, no uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni.

Sjeverozapadnjaka će u nedjelju biti i u Dalmaciji, no od ponedjeljka većinom će puhati istočnjak te bura, koja će u utorak jačati. Uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme jutra će biti svježija, a dnevna temperatura zraka od 20 °C na sjeveru do 25 °C u Dalmaciji.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!