Četvrtak djelomice sunčan i razmjerno topao, ali gdjegod uz malo kiše, magle

16.11.2022.

17:45

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Sredinom studenog stigla nam je oblačna i kišovita jesen. No, u četvrtak ipak prolazno manje kiše, većinom i nimalo, ali ujutro će vidljivost u prometu po unutrašnjosti smanjivati magla. Na Jadranu će puhati povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar.

Od petka do nedjelje hladnije, na Jadranu i razmjerno vjetrovito, uz često jako jugo, ali ponegdje i buru, uglavnom na sjevernom dijelu. I pritom opet kiša česta, mjestimice i obilna, osobito na Jadranu, gdje će lokalno biti grmljavine, moguće je nevrijeme, dok bi sjeverniji hrvatski krajevi u subotu mogli biti suhi. No, uz zahladnjenje, u nedjelju ponegdje na kopnu susnježica i snijeg, osobito u gorju.

Početkom idućeg tjedna manje kiše iako ne posve suho, a jutra će biti hladnija, u kopnenom području s čestim mrazom.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali gdjegod malo kiše, ujutro magle

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak na istoku Hrvatske manje kiše, često i bez nje. Malo kiše može pasti osobito još rano ujutro u Podunavlju. Ujutro mjestimice magla. Vjetar do umjeren sjeverozapadni. Ujutro temperatura zraka od 4 do 8 °C, a danju oko 12 °C.

Podjednako razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj danju, ali uz češću prijepodnevnu maglu. Umjereno oblačno i većinom suho, a malo kiše moguće je već navečer u zapadnim i južnim krajevima.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu sunčana razdoblja, ali i povremena kiša, u znatno manjoj količiini nego tijekom srijede i uglavnom poslijepodne. Ujutro magla osobito u gorju, moguće i na moru. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, na moru oko 11 °C, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 17 °C, u gorju niža.

Ni u Dalmaciji nije zajamčeno posve suho, ali bit će barem djelomice sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 9 do 14 °C, a najviša od 16 do 18 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, na kojem će ujutro još biti oblačnije, mjestimice s kišom. Jugo će slabjeti u noći pa će okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito."

I dalje kiša česta, ponegdje i obilna


"Idućih dana na kopnu promjenjivo i pretežno oblačno s kišom osobito čestom u petak. U subotu će kiša biti češća na jugu unutrašnjosti i u gorju, a na sjeveru možda i izostane, barem do opet svuda oblačne i kišovitije nedjelje. Pritom u nedjelju, sa zahladnjenjem, kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, a pomiješana s kišom poneka pahulja moguća je i u nizinama.

Na Jadranu često oblačno i kišovito. Ponegdje će biti i obilne kiše, za vikend izglednije s jugom u oblačnoj Dalmaciji, dok bi uz jaku i olujnu buru na sjevernom dijelu trebalo biti manje kiše i barem kraćih sunčanih razdoblja. Temperatura zraka bit će podjednaka kao prošlih dana, ponegdje i malo niža.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!