U nedjelju još hladnije, povremena kiša, u gorju i snijeg, jaka bura i jugo

15.04.2023.

21:05

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Sredina travnja je prevladavajuće oblačna, hladnija od prosjeka i kišovita. Najkišovitije, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, bit će u noći sa subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne, osobito u Dalmaciji. Nakon juga na sjevernom će dijelu Jadrana u nedjelju zapuhati jaka bura, koja će se u ponedjeljak proširiti na cijelu obalu. Oslabjet će već u utorak pa će mnogi imati dojam da su dani topliji. Opravdano, jer će i temperatura postupno rasti.

Oblačno će prevladavati do utorka, zatim će sunčana razdoblja biti češća, ali i dalje će povremeno padati kiša. Srećom za mnoge - prema kraju radnog dijela novog tjedna sve rjeđe.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirao:

"Znakova jače stabilizacije još nema, tlak će sporo rasti, kiša će biti slabija i rjeđa sredinom tjedna, no dug je još put do osjetno povoljnijeg, toplijeg i posvuda sunčanijeg vremena." 

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: Vrijeme/HRT

U nedjelju još hladnije, povremena kiša, u gorju i snijeg, jaka bura i jugo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju će na istoku Hrvatske kiše biti uglavnom u drugom dijelu dana. Ujutro promjenjivo sa sunčanim razdobljima, ponajviše u Podunavlju. Vjetar umjeren sjeveroistočni, najniža temperatura od 6 do 9 °C, dnevna na oblačnom zapadu oko 12 °C, na istoku do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
prevladavat će oblačno s čestom kišom, na sjeveru bi popodne mogla izostati. Obilnija na jugu, gdje ujutro može biti pljuskova. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar i bit će hladnije, danju će temperatura rijetko prelaziti 11 °C.

U gorju
tmurno, prohladno s obilnijom kišom, u najvišim predjelima moguće i malo snijega. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, ujutro je moguća grmljavina. Najviše suhog vremena bit će u Istri - popodne i djelomice sunčanog. Zapuhat će umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima. Temperatura zraka u gorju od 5 do 10 °C, na moru danju oko 15 °C.

Uz promjenjivu naoblaku u Dalmaciji će povremeno biti kiše, češće i više ujutro kad su na moru moguće nevere. Puhat će umjereno i jako jugo, na sjeveru i bura koja će se navečer proširiti južnije. Jutarnja temperatura između 7 i 12 °C, najviša od 13 do 16 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
prijepodne oblačnije nego drugi dio dana, s češćom kišom, pa i u obliku pljuskova, moguće i izraženijim. Zbog jakog juga more valovito - pa čak i jače valovito. Temperatura od 10 °C ujutro do oko 16 °C danju."

I dalje promjenjivo


"Početkom tjedna na kopnu oblačno s povremenom kišom, uz sve više suhih - od utorka i sunčanih razdoblja. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar i bit će malo toplije.

Na Jadranu u ponedjeljak vjetrovito s jakom, na udare olujnom burom koja će uglavnom oslabjeti već u utorak i ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak u srijedu. Bit će promjenjivo te i dalje nestabilno pa unatoč sve češćim sunčanim razdobljima, i dalje treba računati na mogućnost za kišu, prije svega u Dalmaciji.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!