U četvrtak toplije, te još uglavnom sunčano, ujutro česta magla

15.02.2023.

14:26

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U četvrtak će još na kopnu jutro biti razmjerno hladno, često uz temperaturne minuse, ponegdje i maglu, koja je moguća i mjestimice na moru, osobito uz zapadnu obalu Istre. Potom će zapuhati jugozapadnjak pa će temperatura zraka porasti. Stoga će iznad 15 °C poslijepodne biti ne samo na Jadranu, nego i ponegdje u unutrašnjosti. No bit će i oblačnije, u nedjelju te osobito ponedjeljak i nestabilnije, mjestimice uz kišu, u gorju moguće i snijeg, a na Jadranu prolazno početkom tjedna i jaku buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak toplije, te još uglavnom sunčano, ujutro česta magla

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u četvrtak će na istoku Hrvatske ujutro često biti magle, koja ponegdje može i znatno smanjivati vidljivost, osobito uz rijeke. Od sredine dana posvuda će prevaladavati sunčano te će temperatura porasti do 14 °C.

Podjednake vremenske prilike i u središnjoj Hrvatskoj - u prvom dijelu dana mjestimice magla ili niski oblaci, a potom sunčanije, ponegdje uz umjeren jugozapadni vjetar. Jutro još razmjerno hladno uz temperaturne minuse, a popodnevna temperatura između 11 i 14 °C.

Magle će u prvom dijelu dana biti i po kotlinama gorske Hrvatske, a moguća je i ponegdje na moru, osobito na zapadnoj obali Istre. Potom djelomice sunčano uz umjeren, u gorju popodne mjestimice i jak jugozapadnjak te temperaturu od 10 °C u Gorskome kotaru do 15 °C na obali sjevernoga Jadrana.

U Dalmaciji pretežno sunčano i danju ugodno uz temperaturu zraka oko 15 °C te povremeno umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, u unutrašnjosti niža, a ponajprije u sinjskoj kotlini vjerojatan je i mraz, dok je na obali lokalno moguća i kratkotrajna magla.

Na jugu Hrvatske moći će se uživati u sunčanom, čak i vedrom vremenu, pa će popodne temperatura zraka porasti na oko 15 °C. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, a more mirno ili tek malo valovito."

Oblačniji dani, ali do subote još većinom suhi


"Idućih dana oblaka će na Jadranu biti više, no poneka kišna kap moguća je tek na oblačnijem sjevernom dijelu. Potom u nedjelju nestabilnije, mjestimice uz kišu, ali samo povremenu i u malim količinama.

Mjestimična kiša u nedjelju i na kopnu, a sa sjeveroistočnjakom navečer i u noći na ponedjeljak doći će hladniji zrak, pa je u gorju moguć i snijeg. No prije toga uz umjeren jugozapadnjak osjetno će zatopliti - dnevna temperatura ponegdje i iznad 15 °C, a jutarnji temperaturni minusi će izostati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!