U prognozama je konsonanca - slabe karike hladnoga "lanca"

15.02.2021.

17:28

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Nakon što je u prva dva tjedna u mnogima mjestima već nadmašena prosječna količina oborine za cijelu veljaču - primjerice u Osijeku, Županji, Daruvaru i na Bilogori pokraj Pitomače, te u Poreču, Pazinu, Rijeci, Rabu i Dubrovniku- u ovome će tjednu kiše i snijega biti malo, ponegdje i nimalo.

Pritom će temperatura zraka ponovno porasti, pa će hladnoća biti znatno manje izražena nego potkraj prošloga tjedna i početkom ovoga, a srednja temperatura zraka i nakon ovoga tjedna - kao u prva dva - viša od prosječne za doba godine.

"Veći dio ovog tjedna barem djelomice sunčano te uglavnom suho, ali uz povremeno više oblaka u srijedu i petak ponegdje može pasti i malo kiše. Temperatura zraka postupno će rasti pa će od srijede biti većinom iznadprosječno toplo, no dotad još uz hladna jutra.", prognozirao je u HRT-ovim emisijama "Vrijeme" mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1, a i agrometeorološka prognoza, koju za nedjeljne "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak barem djelomice sunčano i manje hladno, uz slabiji vjetar

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno. Kraćih sunčanih razdoblja bit će uglavnom prema kraju dana. Vjetar povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Jutro hladno s temperaturom zraka od -6 do -4 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 4 °C.

Podjednako hladno jutro bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a dnevna temperatura malo viša nego na istoku. Bit će djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom i uglavnom suho, uz mjestimice umjeren jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju oblačnije. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a zatim tijekom dana zapadnjak i jugozapadnjak, kojeg će biti i u gorju. Jutro hladno s temperaturom od -8 do -5 °C, uz obalu između -2 i 3 °C. Najviša dnevna od 2 do 5 °C, na moru između 7 i 9 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutro u unutrašnjosti hladno s temperaturom od -4 do -2 °C, uz obalu između 1 i 4 °C, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 10 °C.

Podjednaka će temperatura bit i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčanog vremena. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno, prema otvorenom i jače valovito."

I u nastavku tjedna većinom suho i barem djelomice sunčano, uz porast temperature

"Od srijede u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali u srijedu još uz hladno jutro. U srijedu uz povremeno umjerenu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše, i to uglavnom u sjevernim krajevima, a u gorju u petak, kada će prolazno zapuhati umjeren jugozapadnjak.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i postupno sve toplije. U srijedu uz promjenjivu naoblaku mjestimice može pasti i malo kiše, i to uglavnom na otocima i prema otvorenome moru, a u petak na sjevernom dijelu. Vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni, a u petak će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!