U srijedu oblačno i kišovito, osobito na Jadranu, jugo pa bura

15.11.2022.

21:48

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"U srijedu oblačno i kišovito, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu. Puhat će najprije jugo i jugozapadnjak, zatim sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu uz obalu bura.

U četvrtak najsunčaniji dan ovoga tjedna, mnogima i najpovoljniji, iako ujutro u mnogim mjestima unutrašnjosti uz maglu.

U petak ponovno porast naoblake i česta kiša, obilnija opet na sjevernom Jadranu. Kraj tjedna bit će većinom oblačan uz kišu, a uz pad temperature sve je vjerojatnije da će u gorju biti i snijega. Na Jadranu će biti i razmjerno vjetrovito, uz naizmjence umjereno i jako jugo te buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu oblačno i kišovito, osobito na Jadranu, jugo pa bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, povremeno uz kišu. Slab, popodne i umjeren južni i jugoistočni vjetar, u noći će okrenuti na prolazno pojačan sjeverozapadni. Ujutro valja računati na mjestimičnu maglu.

S mjestimičnom maglom počet će i oblačna i kišovita srijeda u središnjoj Hrvatskoj. Slab do umjeren jugozapadni vjetar, popodne u okretanju na sjeverni, zatim u slabljenju.

Najkišovitije na zapadu Hrvatske, gdje lokalno može biti obilnije oborine te grmljavine. U gorju će puhati umjeren jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu i jako jugo koje će navečer okretati na sjeverozapadnjak i buru. Podno Velebita bit će i olujnih udara.

Uz prevladavajuće oblačno vrijeme kiše će biti i u Dalmaciji, češće u drugom dijelu dana i ponegdje uz grmljavinu. Umjereno jugo navečer u okretanju na sjeverozapadnjak, uz obalu i buru. 

Oblaka neće nedostajati ni na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će kiša padati kiša većinom popodne te osobito u noći na četvrtak, kada može biti izraženijih pljuskova i grmljavine. Veći dio dana puhat će umjereno jugo. More stoga umjereno valovito."

U četvrtak stabilnije pa opet oborine

"Četvrtak će biti mirniji i sunčaniji, ali ujutro u unutrašnjosti postoje povoljni uvjeti za stvaranje magle, dok bi u Podunavlju moglo pasti još malo kiše. U petak novo naoblačenje te kiša, a uz pad temperature u gorju u subotu može biti i snijega. Početkom vikenda ponegdje će puhati umjeren južni i jugozapadni vjetar koji će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu
će nakon umjerenog i jakog juga zapuhati bura i istočni vjetar. Najviše sunčana vremena bit će u topliji i mirniji. Od petka oblačnije, kiša češća, nerijetko i grmljavina. Lokalno obilnija kiša u petak je vjerojatnija na sjevernom Jadranu, a u noći na subotu i u subotu u Dalmaciji. Temperatura zraka u blagom padu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!