Nedjelja pretežno sunčana i razmjerno topla, ali ujutro ponegdje maglovita

15.10.2022.

18:34

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"I u nedjelju i prvom dijelu novog tjedna stabilno - većinom sunčano i toplo, osobito na Jadranu, gdje će do srijede mogućnost ponegdje niskih oblaka i jutarnje magle biti uglavnom na sjevernom dijelu. Na kopnu će magla biti češća, no manje nego u subotu, i većinom kratkotrajnija pa će danju biti više sunčanog vremena i više topline, mnogima ugodne.

Vjetar će izostati sve do srijede, a zatim će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni uz vrlo vjerojatno kratkotrajno zahladnjenje i ponegdje moguće malo kiše. Na Jadranu će tada zapuhati bura, a vjerojatnost kiše raste tek prema kraju tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze u "Dnevniku 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirao:

"Dakle, za većinu onih koji vole aktivnosti na otvorenom i boravak u prirodi po suhom - vrijeme će biti povoljno. Valja jedino pripaziti ujutro zbog magle, koja kratkotrajno može kvariti i dojam lijepog vremena. Poslijepodneva će biti i za kratke rukave."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja pretežno sunčana i iznadprosječno topla, ali ujutro ponegdje maglovita

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Nedjelja će u istočnoj Hrvatskoj biti sunčanija i poslijepodne toplija od subote, uz slab vjetar. Mjestimice će biti jutarnje magle, a danju visokih koprenastih oblaka. Jutarnja temperatura bez veće promjene u odnosu na subotnju, a dnevna i do 4 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj - najniža većinom od 6 do 9 °C, a najviša oko 22 °C. Ujutro mjestimice magla i niski oblaci koji se mogu i dulje zadržati, zatim pretežno sunčano.

Slab vjetar i na zapadu zemlje, a prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro mjestimice magla, pogotovo po kotlinama gorske Hrvatske, a moguća je lokalno i na obali sjevernog Jadrana. More mirno do malo valovito. Najviša temperatura od 19 °C u gorskim predjelima do 24 °C na obali. Najsvježije ujutro u Lici, oko 5 °C.

Sunčanog vremena i topline u nedjelju neće nedostajati ni u Dalmaciji, a u početku lokalno može biti i magle, ne samo u unutrašnjosti. Vjetar slab, od sredine dana na srednjem Jadranu ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni, a more mirno i malo valovito.

Na jugu Hrvatske podjednako vrijeme - uz uglavnom slab vjetar i mnogo sunčanih sati najviša će temperatura dosezati i 25 °C, pogotovo u zaobalju, a jutarnja na obali bit će oko 15 °C."

I početkom tjedna stabilno

"U prvoj polovici idućeg tjedna u unutrašnjosti se nastavlja pretežno sunčano, osobito poslijepodne, kad će biti i ugodno toplo. U noći i ujutro razmjerno svježe, mjestimice magla i niski oblaci koji se mogu i dulje zadržati. Vjetar slab. U drugom dijelu srijede vjerojatan je porast naoblake, može biti i malo kiše, a zapuhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Zatim barem nakratko hladnije.

I na Jadranu će prevladavati sunčano i toplo, a mogući su ponegdje niski oblaci i jutarnja magla, ponajprije na sjevernom dijelu. Vjetar uglavnom slab, na otvorenome moru, a poslijepodne i duž obale do umjeren sjeverozapadni i zapadni.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!