I subota promjenjiva, ali manje svježa, povremeno uz kišu, gdjegod jako jugo

14.04.2023.

13:50

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom kišom značajno je drugačije od onoga kakvo mnogi priželjkuju u proljeće, no nije neobično. Potrajat će ne samo u dane vikenda, nego i u prvom dijelu idućeg tjedna. Doduše, uz nešto rjeđu kišu i grmljavinu te češća sunčana razdoblja nego tijekom ovotjednog četvrtka i petka pa stoga i uz višu temperaturu zraka koja će i osjetno porasti na lokacijama osunčanim sredinom dana.

Na Jadranu će tijekom subote puhati jako jugo, a u nedjelju će okretati na buru, najprije na sjeveru, koja će u ponedjeljak prolazno posvuda biti jaka, lokalno s olujnim udarima.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I subota promjenjiva, ali manje svježa, povremeno kiša, gdjegod jako jugo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom - osobito na zapadu. Najviše sunčanih razdoblja u Podunavlju. Vjetar slab i umjeren zapadni i južni. Jutarnja temperatura oko 5 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
danju manje toplo, od 11 do 14 °C. Bit će umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, sredinom dana moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. U gorju umjeren jugozapadnjak koji će navečer oslabjeti i okrenuti na sjeveroistočnjak.

Na zapadu promjenjivo, u gorju i pretežno oblačno s povremenom kišom, na moru i grmljavinom, a u najvišim predjelima može pasti i malo snijega. Najviše sunčana vremena bit će na zapadnoj obali Istre. Puhat će uglavnom umjeren do jak jugozapadni vjetar i jugo, navečer u okretanju na buru. Najniža temperatura zraka većinom između 5 i 10 °C, u gorju hladnije, a danju od oko 10 °C u gorju do oko 15 °C na obali i otocima sjevernog Jadrana.

Danju podjednako toplo, oko 15 °C i u Dalmaciji, gdje će suha razdoblja biti češća prijepodne, a popodne i u noći na nedjelju moguće su nevere. Puhat će jako jugo i more će biti umjereno valovito i valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske
promjenjivo i nestabilno uz veću vjerojatnost za suha razdoblja prijepodne, te kišu u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno i jako jugo, popodne uz olujne udare. Jutarnja temperatura bit će oko 10 °C, najviša od 14 do 16 °C."

I dalje promjenjivo


"Nastavak promjenjivog vremena na Jadranu donijet će kišu, češće u Dalmaciju, u kojoj će još i u nedjelju puhati jako jugo. U ponedjeljak će posvuda zapuhati bura, lokalno s olujnim udarima, a oslabjet će uglavnom već u utorak. Temperatura će postupno rasti.

Na kopnu
će nedjelja biti s najviše oblaka, pri čemu ponegdje i još malo svježija, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Početkom tjedna i dalje nestabilno, ali s rjeđom kišom i sunčanim razdobljaima pa će i danju biti toplije, osobito na istoku.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!