U srijedu još uglavnom suho, djelomice sunčano i toplije, uz južinu

13.09.2022.

16:27

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Još malo i ljetni ugođaj zamijenit će onaj jesenski. Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak od srijede će kvariti raspoloženje i planove te pridonositi promjenjivoj naoblaci s kojoj lokalno već može pasti kiša.

Češćih pljuskova s grmljavinom bit će od četvrtka, osobito na zapadu Hrvatske, a prava promjena vremena nastupit će tijekom većinom tmurnog, oblačnijeg, hladnijeg i kišovitog petka. Izgledno je da će od četvrtka do subote u mnogim krajevima pasti značajnija količina kiše!

Povratak sunčanog vremena moguć je već u nedjelju, ali više ne i vrućeg, pa ni iznadprosječno toplog. Dapače. Osim pada temperature zraka osjećaj svježine na Jadranu će pojačavati i bura, osobito jaka na sjevernom dijelu, gdje će zapuhati već tijekom subote.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Dakle, uskoro nam slijedi osjetna promjena s kojom odlazi ovogodišnji ljetni ugođaj. Pritom će se nakon ove topline, gdjekad i vrućine, temperatura zraka sniziti na vrijednosti i niže od prosječnih za doba godine, i to ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, osobito u nastavku sljedećeg tjedna. Još uvijek mnogobrojni turisti s tim vjerojatno neće biti sretni, kao ni s burom, koja će rashladiti more. Ali sredina rujna je već tu..."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu još uglavnom suho, djelomice sunčano i toplije, uz južinu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U srijedu u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano i još toplije nego u utorak, danju i vruće, ponegdje uz temperaturu zraka do 31 °C. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar koji bi sredinom dana osobito u višim predjelima na zapadu Slavonije mogao biti i jak.

S južinom će se "boriti" meteoropati i u središnjoj Hrvatskoj. Jugozapadnjak će ponedjeljak biti i jak. Jutro manje svježe nego u utorak, danju oko 30 °C.

Najvjetrovitije će biti u gorju, gdje su mogući i olujni udari jugozapadnjaka, a na sjevernom Jadranu umjeren do jak južni vjetar i jugo, izraženiji prema otvorenome umjereno valovitome moru. Iako će prevladavati suha i djelomice sunčana razdoblja, osobito prema kraju dana s više oblaka past će i poneki pljusak, ponajprije na širem riječkom području. Najviša temperatura zraka u gorju oko 25 °C, a na moru oko 28 °C.

U sunčanoj Dalmaciji južina će donositi oblake u drugom dijelu dana. Od jutra duž obale relativno toplo, oko 20 °C, u unutrašnjosti između 12 i 16 °C. Danju od 28 do 30 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
još uglavnom sunčano i mnogima danju vruće. Puhat će umjeren, na otocima i jak južni vjetar i jugo. Najniža temperatura od 15 °C u zaobalju do 20 °C na obali, a najviša oko 28 °C."

Opet promjenjivo razdoblje

"Idućih dana sve oblačnije i nestabilnije. U četvrtak još u većini unutrašnjosti vrlo toplo uz izraženu južinu i mjestimičnu kišu, koja bi osobito u gorju i na zapadu unutrašnjosti mogla biti i obilna. Petak i subota ostavljat će jesenski dojam - oblačno, tmurno, povremeno s kišom, gjegod i obilnijom. Vjetar će okrenuti na sjeveroistočni, pri čemu će se temperatura zraka osjetno sniziti.

Na Jadranu promjenjivo oblačno s povremenom kišom koja će ponegdje biti obilna, često će pasti u kraćem vremenu i biti praćena grmljavinom. Moguće su nevere. Jugo i jugozapadnjak će jačati, a u subotu na sjevernom dijelu nakon kiše vjetar će naglo okrenuti na jaku buru s kojom će se do mora spustiti i hladniji zrak sa sjevera.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!