U ponedjeljak promjenjivo, ponegdje uz kišu i rosulju, ujutro i maglu

13.11.2022.

19:17

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Novi tjedan bit će promjenjiv i nestabilan, često i oblačan, a osobito na početku još ujutro mjestimice i maglovit, posebice na istoku Hrvatske. Kiše će do utorka biti uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

Od srijede kiša rasprostranjenija. Ponegdje su vjerojatni i obilniji pljuskovi s grmljavinom, a valja upozoriti i na prolazno jako jugo u srijedu. Već od četvrtka osjetno svježije, najprije na kopnu, uz sjeveroistočnjak, zatim i na Jadranu, uz većinom umjerenu buru i sjeverozapadnjak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

A njezina kolegica Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. za "Plodove zemlje" pripremila je tjednu agrometeorološku prognozu:

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna vremenska prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak promjenjivo, ponegdje uz kišu i rosulju, ujutro i maglu

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske malo kiše može pasti tek navečer i u noći. Danju djelomice sunčano, ujutro razmjerno hladno, ponegdje i maglovito, a ponajprije uz rijeke magla može biti i dugotrajna.

Mjestimična magla ujutro je moguća i u središnjoj Hrvatskoj. Bit će oblačnije nego na istoku, sunčana razdoblja kratka, a popodne mjestimice može pasti i malo kiše, osobito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Dnevna temperatura od 10 do 12 °C.

Nestabilno i na zapadu zemlje, povremeno uz kišu. Sunčanih razdoblja bit će na obali, dok će u gorju prevladavati oblačno. Vjetar će oslabjeti, podno Velebita puhat će većinom umjerena bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Popodnevna temperatura oko 10 °C u gorju te između 15 i 18 °C na sjevernome Jadranu.

U Dalmaciji
će popodne vrijednosti temperature ponegdje dosegnuti i 19 °C, a ujutro od 6 do 8 °C u unutrašnjosti te između 12 i 15 °C na obali i otocima. Izmjenljivat će se sunčana i oblačna razdoblja, mjestimice će pasti malo kiše te će puhati do umjereno jugo, pa će i more biti malo do umjereno valovito.

Umjerenog juga bit će i na jugu Hrvatske, uz vrlo nestabilno i promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu. Lokalno može i zagrmjeti, osobito prema otvorenom moru."

Idućih dana nema stabilizacije

"Ni idućih dana stabilizacije nema na vidiku, naprotiv sredinom tjedna kiša će biti češća, lokalno i obilnija uz moguću grmljavinu - u srijedu ponajprije na sjevernome Jadranu, a u prvome dijelu četvrtka i u Dalmaciji. Prolazno će biti jakog juga, zatim podno Velebita i bure.

Na kopnu
će u utorak malo kiše pasti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a posebice na istoku ujutro vjerojatna magla. U srijedu jače naoblačenje s kišom, mjestimice i obilnom, a u četvrtak će s umjerenim sjeveroistočnjakom i osjetno osvježiti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", na programu HTV2 u ponedjeljak, malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!