I u petak većinom suho, sunčano i vruće

12.08.2021.

19:46

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Iako nedovoljno za toplinski val koji može utjecati na zdravlje, nekima u sjevernim kopnenim krajevima i u četvrtak je bilo prevruće, a još će neugodnije biti idućih dana, uz višu temperaturu te sve češće umjerenu, u ponedjeljak i veliku opasnost od vrućine, koja će nastaviti prevladavati u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu.

Pritom će biti pretežno sunčano, no postupno nestabilnije jer u tjednu nakon Velike Gospe dolazi promjena i osvježenje, na Jadranu i najprije jugo, zatim bura.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji planiraju ploviti sljedećih dana pripremila je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom Ana Petrov, mag. phys.-geophys. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u petak većinom suho, sunčano i vruće

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U petak u istočnoj Hrvatskoj od 1 do 2 °C viša dnevna temperatura, a jutarnja podjednaka kao u četvrtak, odnosno između 16 i 18 °C. Prevladavat će sunčano, uz većinom slab vjetar.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, ali uz granicu sa Slovenijom postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni popodnevni pljusak s grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 32 do 34 °C.

Ne sasvim stabilno i u Gorskome kotaru, a sunčano uz povremeno i umjerenu naoblaku bit će gotovo posvuda u gorju i na sjevernom Jadranu. Poslijepodnevna temperatura većinom od 30 °C u višim predjelima do 35 °C na obali uz umjerenu i veliku opasnost od toplinskog vala. Vjetar uglavnom slab, more mirno.

Velika opasnost i u sunčanoj Dalmaciji, ali zbog izostanka bure ipak malo niža noćna i jutarnja temperatura nego što je bila u četvrtak. Poslijepodne će puhati slab do umjeren maestral, uz malo valovito more. Najviša temperatura od 32 do 37 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako vruće, a najniža noćna temperatura od 22 do 27 °C. Bit će sunčano, ujutro uz umjerenu buru. Od sredine dana slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak te malo do umjereno valovito more, temperature i do 28 °C."

Do ponedjeljka još bez znatnije promjene

"Idućih dana umjeren toplinski val koji može utjecati na zdravlje proširuje se na cijelu unutrašnjosti, uz najvišu temperaturu i do 35 °C u nizinama, moguće i u Lici. I noći će biti toplije, manje ugodne za kvalitetan odmor, osobito početkom idućeg tjedna, kad će zapuhati južni vjetar i nagovijestiti promjenu. Prevladavat će sunčano, a od nedjelje raste vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine, ponajprije u gorju i na sjeverozapadu.

Na Jadranu do ponedjeljka bez veće promjene - pretežno sunčano i vruće, u Dalmaciji nerijetko i vedro. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, u subotu ujutro na jugu još i bura, a u ponedjeljak će najprije na sjevernom Jadranu zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!