U četvrtak pretežno suho, sunčano i vruće

11.08.2021.

17:29

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

"Srijeda je protekla uz vrućinu i lokalne pljuskove i grmljavinu, koji će do kraja tjedna biti rijetki. Prevladavat će sunčano i vruće, u unutrašnjosti Dalmacije i vrlo vruće, pa i dalje vrijedi upozorenje za toplinski val koji može utjecati na zdravlje - i to za Jadran i unutrašnjost Dalmacije većinom zbog velike opasnosti, u četvrtak često i vrlo velike, a od petka se umjerena opasnost sve češće pojavljuje i u sjevernijim kopnenim krajevima.

Početkom sljedećeg tjedna povećava se vjerojatnost za oblačnije i manje tople dane, ponegdje i kišu, ali za kvalitetnije spoznaje hoće li se, gdje i koliko vrijeme promijeniti nakon blagdana Velike Gospe - baš kako se to uobičajeno prognozira u pučkoj meteorologiji - valja pričekati pouzdanije prognoze sljedećih dana.", sažeto je prognozirala i savjetovala u HRT-ovima emisijama "Vrijeme" Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, te još dodala:

"A osim dnevne vedrine - sljedećih je dana mnogima važna i ona noćna - i to zbog roja Perzeida, u narodu znanih i kao "Suze svetoga Lovre", koje baš u noći sa srijede na četvrtak dosežu maksimum. Stoga želite li malo odlutati u svemirska prostranstva - maknite se od svjetlosnog onečišćenja i - uživajte."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTpeludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak pretežno suho, sunčano i vruće

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i vruće. Uz slab vjetar jutarnja temperatura bit će između 18 i 21 °C, a najviša dnevna 31 ili 32 °C.

Podjednake vremenske prilike - prave ljetne - i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano i vruće vrijeme te najvišu temperaturu između 30 i 32 °C.

U gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre noć i jutro bit će mnogima najugodniji za odmor, uz temperaturu oko 15 °C. Zbog visoke temperature tijekom noći i jutra te najviše dnevne između 31 i 35 °C, najviši stupanj opasnosti od toplinskoga vala vrijedi za sjeverni Jadran. Pritom će uz obalu u noći i ujutro biti umjerene, podno Velebita i jake bure koja će danju oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a uz dnevni razvoj oblaka u gorju postoji mala vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Sunčano i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Noć i jutro uz more vrlo topli, a svježije će biti u Zagori. Danju vruće i vrlo vruće, uz slab do umjeren vjetar s mora - jugozapadni i sjeverozapadni.

Smorac će poslijepodne puhati i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more. Međutim, u prvom dijelu dana valja računati i na umjerenu buru zbog koje će jutarnja temperatura uglavnom biti viša od 25 °C. Danju sunčano i vruće, u zaobalju i vrlo vruće."

Do kraja tjedna bez veće promjene

"Do kraja tjedna u unutrašnjosti većinom sunčano i vruće, a u nedjelju uz umjeren razvoj oblaka, ponajprije u gorju, postoji vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Vrući i vrlo vrući dani te tople i vrlo tople noći obilježit će nastavak tjedna i na Jadranu. Uz sunčano vrijeme na snazi će i dalje biti velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!