U ponedjeljak razmjerno toplo, uz južinu i sve češću kišu, a u utorak promjena

11.04.2021.

20:13

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Nakon južine i promjenjivog ponedjeljka, uz većinom tek povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom na zapadu - u utorak dolazi izražena promjena vremena, uz čestu kišu, lokalno i obilnu, praćenu grmljavinom te pad temperature i jak sjeverni vjetar, na Jadranu i uz olujnu buru, a većinom u gorju i snijeg.

U srijedu i četvrtak barem djelomično razvedravanje, uz sve manje oborine, na Jadranu u početku još često olujnu buru, na kopnu i ponovno povećanu vjerojatnost za jutarnji mraz.
", sažeta je tjedna prognoza Izidora Pelajića, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a, koji je na kraju emisije "Vrijeme" u 20 sati pripremio i kratku analizu i komentar prve polovice travnja:

"Nakon kratkog porasta temperature i južine opet nam dolazi promjena vremena, već druga izraženija u ovome mjesecu, koji je u dosadašnjem dijelu u većini Hrvatske 2 do 3 °C hladniji od višegodišnjeg prosjeka. A iako će u travnju travu u utorak opet ponegdje prekriti snijeg, nova promjena bit će manje izražena od prošle u jutarnjoj temperaturi pa bi sredinom tjedna moglo biti manje štete od novog mraza i hladnoće."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

U ponedjeljak još razmjerno toplo, uz južinu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu temperatura rasti do 21 °C, a uz promjenjivu naoblaku i umjeren jugoistočnjak na zapadu može pasti malo kiše krajem dana.

U središnjih Hrvatskoj poslijepodne mjestimice kiša, krajem dana lokalno moguće i grmljavina. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Ujutro oko 8 °C, a danju između 17 i 19 °C.

Oblačno će prevladavati i u Gorskom kotaru i uz obalu sjevernog Jadrana, dok će na otocima i u Lici biti i zamjetnijih sunčanih razdoblja. Lokalno je moguća i izraženija kiša, a u najvišem gorju navečer snijeg. Puhat će umjeren jugozapadnjak, a na moru jako jugo s olujnim udarima pa će biti valovito, prema otvorenom i jače valovito. Najviša temperatura oko 15 °C.

U Dalmaciji vjetrovito, a mjestimična povremena kiša izglednija je na sjevernom dijelu i otocima. Jako jugo s olujnim udarima, osobito prema otvorenom umjereno valovitom moru. Jutarnja temperatura od 8 do 13 °C, a dnevna oko 17 °C.

Podjednako toplo i na uglavnom suhom jugu Hrvatske, no vjetrovito uz jako jugo, a more će pritom biti umjereno valovito ili valovito."

U utorak nova promjena

"U utorak lokalno obilna kiša, u gorju i snijeg te novi snježni pokrivač. U unutrašnjosti će puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku sjeverozapadni. Danju će biti osjetno hladnije. U srijedu postupno smirivanje, susnježica uglavnom u gorju, a kiše će u istočnoj Hrvatskoj biti i u četvrtak, kada je ujutro na kopnu moguć mraz.

I na Jadranu u utorak ponegdje obilna kiša, osobito na sjeveru, gdje može biti i grmljavine, drugdje uglavnom sporadični pljuskovi, smirivanje u srijedu, s malo kiše još na jugu. Olujna bura na sjeveru će zamijeniti jako jugo već početkom utorka, zatim olujna u srijedu duž cijele obale, a u četvrtak u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će hladnije. ", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!