Nedjelja pretežno sunčana, ali još hladnija, ujutro čest mraz, jaka bura

11.03.2023.

17:32

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Sunčani vikend i početak radnog tjedna potaknut će mnoge na šetnju, ali tko krene rano ujutro - u većini unutrašnjosti će naići na mraz. Na Jadranu će još u nedjelju prijepodne biti lokalno olujnih udara bure, ali već poslijepodne mirnije, većini vjerojatno vrlo ugodno.

U ponedjeljak danju toplije s južinom, koja će u utorak i srijedu donijeti oblake, kišu, osobito na Jadranu i mjestimične pljuskove s grmljavinom, a sa zahladnjenjem u srijedu će ponovno zapuhati bura, dok je u gorju moguć i snijeg, . No, hladnoća će biti samo prolazna i kratkotrajna - topliji i sunčani dani vraćaju se već krajem radnog dijela tjedna.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nedjelja pretežno sunčana, ali još hladnija, ujutro ponegdje mraz, jaka bura

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenim sjeverozapadnjakom. Jutro će biti oko 10 °C hladnije od subotnjega - bit će i slabog mraza, a danju najviša temperatura oko 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
oko 10 °C, a najniža od -2 do 0 °C. Većinom mirno, na sjeveru popodne lokano umjeren južni vjetar. Iako svježa - sunčana nedjelja mnoge će pozivati na otvoreno.

U gorju
podjednako, ali ujutro ipak hladnije, i do -4 °C, uz umjeren sjeverozapadnjak. Na sjevernom Jadranu sunčano i vjetrovito u prvom dijelu. Puhat će jaka bura s olujnim udarima. Popodne će slabjeti, na umjereno valovitom moru vjetar će okretati na umjeren sjeverozapadni. Ujutro je u unutrašnjosti Istre moguć mraz. Najniža temperatura zraka na obali od 5 do 10 °C, najviša oko 15 °C.

U Dalmaciji
pretežno sunčano i vjetrovito, bura lokalno s olujnim udarima, popodne i sjeverozapadnjak, naročito na otocima. Bit će podjednako toplo kao u subotu - najniža temperatura uglavnom oko 8 °C, a najviša između 14 i 18 °C. U unutrašnjosti svježije.

Na krajnjem jugu Hrvatske
danju će biti prisutan dojam topline, osobito na suncu rano popodne kad bura malo oslabi. Ujutro će imati olujnih udara, a popodne će prema otvorenom moru okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak."

Početkom tjedna stabilno pa opet promjenjivo


"Stabilno će na kopnu biti i u sunčani ponedjeljak, ponegdje s umjerenom naoblakom, osobito prema kraju dana na sjeverozapadu. Ujutro čest mraz, a popodne osjetno toplije uz slab jugozapadnjak. U utorak najprije južina u jačanju, pa jače naoblačenje, kiša ponegdje izraženija, moguća i grmljavina, i pritom danju još toplije, a navečer nagli pad temperature. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni vjetar i kiša će u gorju ponegdje prelaziti u snijeg. No, već u drugom dijelu srijede slijedi smirivanje.


I na Jadranu će tjedan početi sunčano, ali će jačati jugo već krajem ponedjeljka te osobito u utorak. U utorak promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, lokalno i izraženijom, te grmljavinom. U srijedu će okrenuti na buru, koja će opet imati olujne udare. Prema kraju dana oborine će postupno prestajati, najprije na sjevernom dijelu, te će opet prolazno zahladnjeti.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" po prvi put priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!