U subotu uglavnom suho i djelomice sunčano, česta magla, bura

11.11.2022.

21:36

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"Iako zbog bliskog nam visinskog vrtloga vlažnog i nestablnog zraka sljedećih dana gotovo svakodnevno može biti mjestimične oborine, osobito na Jadranu, vjerojatnost kiše zamjetno je veća sredinom idućeg tjedna, kada su na Jadranu mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Pritom će ipak u većini kontinentalnog područja glavno obilježje vremena biti magla i niski oblaci, ponegdje i dugotrajni, a uz njih i temperatura zraka primjerena dobu godine. Valja spomenuti i kako će na Jadranu subota još biti uglavnom suha, uz umjerenu do jaku buru koja će početi okretati na istočnjak, zatim i jugo, pri čemu će se temperatura zraka malo sniziti.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu uglavnom suho i djelomice sunčano, česta magla, bura

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu u početku biti magle, a uz povećanu naoblaku prijepodne i sredinom dana lokalno može biti i koje kapi kiše. Poslijepodne djelomice sunčano. Najniža temperatura oko 5 °C, a najviša dnevna od 11 do 13 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, ali će magla i niski oblaci biti češći i dugotrajniji nego na istoku. Danju promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Moguća je ponegdje i rosulja. Vjetar slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima uglavnom suho i djelomice sunčano, prolazno i više oblaka. Magle će biti osobito po kotlinama Like. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na moru umjeren sjeverni i bura koja će u drugom dijelu dana jačati, podno Velebita imati i olujne udare. Najviša tempetura zraka na moru od 17 do 20 °C, najniža od 9 do 14 °C, a na kopnu niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te uglavnom suho. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak i bura duž obale. Poslijepodne će bura pojačati, a zatim okretati na istočni vjetar. More većinom umjereno valovito. Najviša temperatura zraka također od 17 do 20 °C, a ujutro od 7 °C u Zagori do 15 °C na otocima.

Na jugu Hrvatske oblačnije prvom dijelu i sredinom subote, a zatim sunčano razdoblje uz poslijepodnevnu temperaturu oko 19 °C. Umjerena do jaka bura u okretanju na istočnjak, a more pritom uglavnom umjereno valovito."

Sljedećih dana "igra" sunca, oblaka i magle

"Od nedjelje do utorka u unutrašnjosti će biti i oblaka i dugotrajne magle, ponegdje i malo kiše ili rosulje, vjerojatnije u središnjim predjelima, te osobito u gorju. Sunčana razdoblja vjerojatnija su u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će u nedjelju biti umjerenog istočnog vjetra te posvuda u drugom dijelu utorka kada zapuše jugozapadnjak. Temperatura bez veće promjene, u utorak danju malo viša.

Na Jadranu u iduća dva dana umjereno i pretežno oblačno, s mjestimičnom kišom, ponajprije na otvorenom moru i u Dalmaciji, a u nedjelju i na sjeveru. U utorak smanjenje naoblake i vjerojatnosti za kišu. U nedjelju na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje istočnjak i jugo koji će zatim zapuhati i na sjeveru te slabjeti. Dnevna temperatura malo niža.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!