U srijedu barem djelomice sunčano, na kopnu nakon česte magle, bura slabi

11.10.2022.

18:39

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"I sljedećih dana na kopnu barem djelomice sunčano, ali mjestimice tek nakon dugotrajne magle i niskih oblaka. Ponegdje može biti slabe kiše ili rosulje, osobito u četvrtak i petak. Razmjerno toplo bit će i na Jadranu, uz obilje sunčana vremena te slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, a u srijedu još u početku umjerena i jaka bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu barem djelomice sunčano, na kopnu nakon česte magle, bura slabi

Mr. sc. Dragoslav Dragojović: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro i prijepodne magla i niski oblaci, a ponegdje može biti slabe kiše i rosulje. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro biti magle i niskih oblaka, a tijekom dana djelomice sunčano. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro mjestimice magla, a ponegdje može biti slabe kiše i rosulje. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita ujutro na udare i olujna! Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, na moru između 12 i 16 °C. Najviša dnevna od 15 do 18 °C, uz obalu između 21 i 23 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i razmjerno toplo. Sredinom dana i poslijepodne mjestimice umjerena naoblaka. Ujutro uz obalu umjerena do jaka bura, a tijekom dana prema otvorenom moru zapadnjak i sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, uz obalu između 15 i 18 °C, a najviša dnevna između 21 i 24 °C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz barem djelomice sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni."

Sljedećih dana bez znatnije promjene

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Ujutro mjestimice magla, ponegdje sa slabom kišom ili rosuljom, i to uglavnom na istoku i u gorskim krajevima. Sunčanije vjerojatno u subotu. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu stabilno - uglavnom suho, barem djelomice sunčano te razmjerno toplo. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, tijekom dana jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!