21:36 / 10.05.2021.

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U utorak još iznadprosječno toplo, ali na zapadu i nestabilno

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

Ovaj iznadprosječno topli, gotovo ljetni ponedjeljak - Svjetski dan kretanja - kao da su željeli obilježiti i oblaci, pa su se sve češće pojavljivalji i premještali nebom. Sljedećih će dana još i više, donoseći kišu dijelu Hrvatske već u drugom dijelu utorka, u nastavku tjedna povremeno posvuda, pri čemu su gdjekad mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena. Pritom će prevladavati jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, većinom zamjetniji u utorak i vjerojatno petak. Temperatura zraka u utorak će još biti viša od prosječne ovog dijela godine, a u nastavku tjedna niža. Srećom, bez neke velike hladnoće i mraza.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je prosječno toplije nego prije".

U utorak još iznadprosječno toplo, ali na zapadu i nestabilno

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Još u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, uz umjerenu naoblaku većinom popodne. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni. Jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a dnevna od 28 do čak ljetnih 30 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prijepodne većinom sunčano, a popodne postupni porast naoblake sa zapada. Tek potkraj dana raste vjerojatnost za kišu i grmljavinu. Povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 9 do 13 °C, a dnevna od 26 do 28 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblaci će pristizati već prijepodneva, a popodne tek rijetko može pasti malo kiše, ponajprije u Istri i Gorskom kotaru. Navečer i u noći uz jače naoblačenje mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno jugo, na kopnu jugozapadnjak.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz umjerenu, na sjeveru popodne povećanu naoblaku. U noći stiže jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom. Puhat će umjereno, popodne ponegdje do jako jugo, pa će more biti umjereno valovito. Dnevna temperatura od 24 do 28 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske utorak će biti pretežno sunčan. Ujutro će uz obalu puhati burin, a popodne jugozapadnjak te jugo u jačanju. Jutarnja temperatura oko 15 °C, a dnevna od 23 do 27 °C."

Slijedi promjenjivo i manje toplo razdoblje

"U noći na srijedu kiša će zahvatiti većinu unutrašnjosti. Pritom su mogući i pljuskovi s grmljavinom, osobito u južnim kopnenim predjelima, gdje bi lokalno mogli biti izraženi. Slijedi promjenjivo razdoblje s povremenom kišom i grmljavinom. Ipak, u petak je povećana vjerojatnost za u većini kopnenih krajeva manje kiše, ponegdje i bez nje. Puhat će jugozapadnjak i zapadnjak, a dnevna temperatura biti niža od prosjeka.

I na Jadranu od srijede nestabilno, s povremenim pljuskovima i grmljavinom, koji ponajprije u srijedu lokalno mogu biti izraženi, a u petak je za njih najmanja vjerojatnosti. Puhat će jugo i jugozapadni vjetar, a dnevna temperatura opet će biti malo niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!