U subotu hladnije, osobito na kopnu, kiša pa razvedravanje, jaka bura

10.03.2023.

17:25

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U subotu još ponegdje malo kiše pa stabilizacija atmosfere, u unutrašnjosti mjestimice uz jak sjeverni vjetar te osjetno nižu dnevnu temperaturu zraka, a i na Jadranu će zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima.

U nedjelju pretežno sunčano, ali posvuda još hladnije, u unutrašnjosti uz mjestimičan slab mraz. Na Jadranu će još uglavnom prijepodne puhati umjerena i jaka bura.

U ponedjeljak postupno sve oblačnije i toplije. U utorak i srijedu promjenjivo, mjestimice uz kišu te umjeren jugozapadnjak, na Jadranu ponegdje i jako jugo.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu hladnije, osobito na kopnu, kiša pa razvedravanje, jaka bura

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, osobito prijepodne. Puhat će povremeno umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro uz promjenjivu naoblaku ponegdje biti kiše. Sredinom dana i poslijepodne više sunčanih razdoblja. Vjetar većinom umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeverozapadni.

Na sjevernom Jadranu
djelomice sunčano i uglavnom suho. U gorskim krajevima promjenjivo, ponegdje uz kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova, a u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Prijepodne vjetar većinom slab sjeverozapadi, a poslijepodne će zapuhati bur,a koja će jačati pa će navečer biti jaka do olujna. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, na moru između 8 i 11 °C. Najviša dnevna između 9 i 11 °C, uz obalu između 14 i 16 °C.

U Dalmaciji
promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice su mogući kiša, pa i u obliku pljuskova, osobito prijepodne. Poslijepodne će zapuhati umjerena i jaka bura pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, uz obalu između 10 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 17 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz promjenjivu naoblaku i povremeno kišu, mjestimice i u obliku lokalnih pljuskova. Zapuhat će umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."

U nedjelju hladnije pa opet toplije


"U nedjelju u unutrašnjosti pretežno sunčano, ali osjetno svježije, ujutro uz slab mraz. U ponedjeljak djelomice sunčano, uz višu dnevnu temperaturu zraka. U utorak naoblačenje, sa zapada mjestimice i kiša. U ponedjeljak će zapuhati jugozapadnjak, koji će u utorak mjestimice biti i jak.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak
barem djelomice sunčano. U utorak naoblačenje, najprije na sjevernom dijelu mjestimice s kišom. U nedjelju će puhati umjerena i jaka bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti i okrenuti na jugo, u utorak često i jako.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!