U subotu oblačnije i danju toplije, ali jutro još razmjerno hladno, bura slabi

10.02.2023.

19:03

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Početkom vikenda i dalje će biti izraženi jutarnji temperaturni "minusi", no počet će stizati topliji zrak i sve više oblaka, pa će u oblačniju nedjelju jutro biti manje hladno. Ponegdje može pasti malo kiše, u gorju i susnježice te snijega. Na Jadranu će opet zapuhati bura i rastjerati oblake.

Od ponedjeljka više sunčanog vremena, ali u unutrašnjosti i jutarnja magla, o čijem će zadržavanju ovisiti dnevna temperatura zraka. Na Jadranu temperatura zraka u porastu, pri čemu noću uz obalu slaba do umjerena bura, a danju sjeverozapadni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu oblačnije i danju toplije, ali jutro još razmjerno hladno, bura slabi

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčana, uz sve više oblaka prema kraju dana. Vjetar slab, popodne gdjegod i umjeren jugozapadni. Najniža temperatura zraka od -8 do -5 °C, najviša oko 7 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti pretežno sunčano, no zatim postupan porast naoblake. Vjetar uglavnom slab, na sjeveru prolazno i umjeren jugozapadni.

Vjetrovito neće biti ni u gorskim krajevima, no na sjevernom će Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita ujutro na udare i jaka, okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Zapad zemlje bit će barem djelomice sunčan. Jutro ponovno hladno uz mraz, a najviša dnevna temperatura zraka od 6 °C u gorju do 12 °C na obali.

Do 12 °C temperatura zraka će danju narasti i u Dalmaciji. Nakon sunčanog jutra povremeno će biti umjerene naoblake. U prvom dijelu dana mjestimice umjerena bura, zatim sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni.

Najsunčaniji će biti jug Jadrana uz slabu do umjerenu buru ujutro, odnosno sjeverozapadnjak i jugozapadnjak popodne. More stoga malo do umjereno valovito, prema otvorenom dijelu i valovito."

U nedjelju promjenjivije pa stabilnije


"U unutrašnjosti će nedjelja biti oblačnija i ujutro manje hladna. Tek rijetko gdje povremeno može pasti malo kiše, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, a u gorju i susnježice te snijega. Navečer smanjenje naoblake i slabljenje umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, pa će od ponedjeljka dani biti djelomice sunčani. No vladat će povoljni uvjeti za maglu i niske oblake, o kojima će ovisiti najviša dnevna temperatura.

Na Jadranu u nedjelju
povremeno umjerena naoblaka, osobito prijepodne, a od sredine dana oblake će rastjerivati umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Radni tjedan bit će sunčan, a bura će postupno slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!