Na Svjetski dan bolesnika - meteopromjena velika

10.02.2021.

17:17

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Sa srijede na četvrtak valja nam se prilagoditi već dugonajavljivanoj jakoj, pa i razmjerno nagloj promjeni vremena s gotovo proljetnih uvjeta na zimske. I to manje zbog mjestimičnog snijega, a više zbog osjetnog pada temperature i hladnog vjetra. Za veljaču ništa neobično, ali mnogima neugodno, osobito onima koji teže podnose hladnoću, kao i beskućnicima, i onima koji ne mogu biti u toplini svojih potresom uništenih domova, nego u kontejnerima, montažnim kućicama...

Temperatura zraka bit će zamjetno niža ne samo od prošlih neuobičajeno toplih dana, ponegdje čak i rekordnih, nego i od prosječnih vrijednosti za sredinu veljače. Noćnih i jutarnjih "minusa" neće biti samo diljem kopnenog područja, nego i na većini Jadrana. I dok će na Jadranu uz uglavnom suho pa i prevladavajuće sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura zraka biti "pozitivna", na kopnu će gdjekad biti i cjelodnevnih "minusa", osobito u petak i subotu, u gorju i kasnije.

Osim pada temperature, osjet hladnoće u nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga pojačavat će i vjetar - na kopnu često umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, te još više - na Jadranu osobito do nedjelje većinom jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima.

POSEBNO PRIOPĆENJE DHMZ-a

DHMZ je još u ponedjeljak objavio posebno priopćenje o ovoj žestokoj promjeni vremena i doslovno preko noći zahladnjenju sa srijede na četvrtak, nakon kojeg će ovo iznadprosječno toplo razdoblje zamijeniti suprotno - hladnije od prosjeka.

A još prije zahladnjenja, zbog kojeg su agrometeorolozi DHMZ-a dali mnogobrojne savjete za zaštitu bilja i životinja, nevolje prijete i zbog "mjestimice obilnije oborine", koja bi mogla "povećati vodostaje rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu".

I još: "Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a zbog niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima."

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak hladnije i razmjerno vjetrovito, uglavnom prijepodne ponegdje uz oborine

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U četvrtak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, mjestimice uz malo snijega. Poslijepodne će oborine prestati, a i djelomično će se razvedriti. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura od -3 do 0 °C, popodne još hladnije.

Oblačno s mjestimičnim snijegom prijepodne i u središnjoj Hrvatskoj - i u Banovini, a u drugom dijelu dana prestanak oborina i smanjenje naoblake. Puhat će umjeren, na sjeveru i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar te pojačavati osjet hladnoće. Temperatura od -4 do 1 °C, uz daljnji pad popodne.

Na zapadu promjenjivo i pretežno oblačno, uz slab snijeg u gorju te rijetku kišu na obali. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom i orkanskim, koja poneku pahulju snijega može donijeti i na obalu. Temperatura od 5 do 10 °C, u gorju od -4 do 1 °C, uz daljnje zahladnjenje prema kraju dana.

U Dalmaciji
ujutro postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje, popodne i uz sunčana razdoblja. Na sjevernom dijelu zapuhat će bura te se do sredine dana širiti na jug, i pojačati, pa će nerijetko biti i olujnih udara. Temperatura od 8 do 13 °C, uz jačanje bure još niža.

Na jugu Hrvatske
prijepodne oblačno s kišom i grmljavinom, sredinom dana postupno će prestati, a naoblaka se smanjiti. U noći i ujutro puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Popodne će okrenuti na buru koja će jačati, a potkraj dana bit će i olujnih udara. Temperatura od 9 do 14 °C, u padu prema kraju dana."

U nastavku tjedna većinom još hladnije, te razmjerno vjetrovito i većinom suho

"Idućih dana na kopnu osjetno hladnije, pa će i dnevna temperatura nerijetko biti ispod 0 °C. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz prevladavajuće sunčano vrijeme.

Na Jadranu vjetrovito i hladnije od prosječnoga za ovaj dio veljače. Puhat će većinom jaka bura s olujnim i orkanskim udarima. U nedjelju će postupno slabjeti, najprije na sjeveru. Bit će djelomice sunčano, u nedjelju i pretežno sunčano, a prolazno jače naoblačenje najvjerojatnije je potkraj petka i u subotu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!