U ponedjeljak pretežno sunčano i još toplije

09.05.2021.

17:37

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

Pretežno vedrim Danom Europe u većini Hrvatske počelo je najtoplije trodnevlje u prva dva, vjerojatno i tri svibanjska tjedna. U malo oblačniji, ali još uvijek sunčani ponedjeljak bit će uglavnom još toplije nego u nedjelju, uz gdjekad umjeren jugozapadni, južni i jugoistočni vjetar, na Jadranu većinom jugo.

Gotovo ljetni ugođaj, pogotovo u unutrašnjosti, bit će i u utorak, koji će početi prevladavajućom vedrinom, a uz sve jače jugo - na Jadranu i područjima uz njega završiti s mjestimičnom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, mogućih i u dijelu središnje Hrvatske. Diljem Hrvatske oblačnije bit će u srijedu, uz čestu kišu, ponegdje i obilniju.

A prije te nove promjene vremena, ovogodišnji će 10. dan svibnja dodatno poboljšati dosadašnju statistiku u mnogim mjestima jednog od najmanje vjerojatnih kišnih dana prve polovine svibnja. Na radost onih koji će pohoditi svetište Majke Božje Trsatske, a vjerujem i većine nas drugih. Uživajmo u dašku ljeta jer nam uskoro opet slijedi promjenjivo proljetno vrijeme.


U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je prosječno toplije nego prije".

U ponedjeljak pretežno sunčano i još toplije

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti većinom sunčan i topliji od nedjelje, uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Ujutro temperatura zraka oko 8 °C, najviša od 26 do 28 °C.

Uz umjeren jugozapadnjak jutro će još toplije biti u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, pa će popodnevna temperatura biti između 25 i 27 °C.

Najviše nebeskog plavetnila vjerojatno će biti na sjevernom Jadranu. I u gorju uglavnom sunčano, no ujutro je po kotlinama moguća kratkotrajna magla. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo. Najniža temperatura zraka od 7 u unutrašnjosti do 14 °C na otocima. Najviša od 23 do 25 °C.

Uz umjeren južni vjetar i jugo i u Dalmaciji će većinom biti sunčano, tek povremeno uz visoke koprenaste oblake. U unutrašnjosti jutarnja temperatura od 8 do 10 °C, na moru od 13 do 16 °C, najviša dnevna između 24 i 27 °C.

Podjedna temperatura uz obilje sunčana vremena i na krajnjem jugu Hrvatske. Zapuhat će umjeren južni vjetar i jugo, pa će more biti malo, popodne prema otvorenom dijelu i umjereno valovito."

Od utorka promjenjivije

"Utorak će na Jadranu biti većinom sunčan, no popodne porast naoblake najprije na sjevernom dijelu, prema večeri i kiša. Povremene kiše će od svježije srijede biti duž cijelog Jadrana. Lokalno će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u srijedu, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar.

Na kopno će u utorak sa zapada stizati sve više oblaka, a potkraj dana kiša je moguća u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Od srijede promjenjiva naoblaka i niža temperatura zraka. Povremeno će padati kiša, osobito u srijedu, kada će lokalno biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab i umjeren, većinom južni i jugozapadni.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!