U subotu još toplije, ali i dalje nestabilno

30.04.2021.

19:31

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Pozdravljamo se s neobičnim travnjem i nadamo se normalnijem svibnju. Takav će biti barem u prvim danima, počevši s prazničkom subotom, tijekom koje će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo. Lokalne kiše, pa i u obliku pljuskova, na sjevernom Jadranu vjerojatno i izraženijih, bit će uglavnom navečer te u noći na vjetrovitu nedjelju, a na zapadu i u prolazno svježiji ponedjeljak. Dugotrajnija stabilizacija ne može se jamčiti. Ipak na Jadranu će od nedjelje biti više suha i sunčanija vremena, te i dalje toplo, osim ponedjeljka na sjevernom dijelu, na kojem će puhati bura.", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U subotu još toplije, ali i dalje nestabilno

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Praznik rada u Slavoniji, Baranji i Srijemu obilježit će iznadprosječna toplina, uz najvišu temperaturu i do 26 °C. No bit će i oblačnije nego u petak. Lokalno malo kiše ili kratki pljusak mogući su uglavnom krajem dana, pa to neće omesti popodnevni tradicionalni roštilj.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj - no navečer i u noći uz veću vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu koji mogu biti izraženiji. A veći dio subote bit će uglavnom suh i djelomice sunčan. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a poslijepodnevna temperatura od 23 do 25 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu
promjenjivo sa sunčanim razdobljima, a tek navečer mjestimice kiša i grmljavina, te izraženiji pljuskovi, osobito u Istri. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, na moru jugo.

U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno. Uglavnom prema kraju dana lokalno može pasti malo kiše. Razmjereno nepovoljno za roštiljanje na otvorenom bit će i zbog umjerenoga do jakog juga, zbog kojega će i more biti umjereno valovito do valovito. Najviša temperatura od 21 do 24 °C, a i jutro razmjerno toplo.

Više sunca i slabije jugo na Praznik rada vjerojatno se priželjkuje i na jugu Hrvatske. Međutim bit će podosta oblaka, pa i jakog juga. No veći dio dana barem će biti uglavnom suho, malo kiše moguće je ponajprije navečer."

I dalje promjenjivo, ali uz nižu tempeeraturu

"U nedjelju u unutrašnjosti sunčanije i manje toplo, uz još moguć poneki pljusak. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar. U ponedjeljak na zapadu opet mjestimice kiša, te osjetno svježije uz sjeverni vjetar. U utorak stabilnije i danju toplije.

Na Jadranu početkom nedjelje još poneki lokalni pljusak, a zatim sunčanije, osobito u Dalmaciji, te i dalje toplo. Na sjevernom će Jadranu u ponedjeljak mjestimice biti malo kiše i niža temperatura. Jugo će okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak, a u ponedjeljak na sjeveru prolazno bura.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!