Oborine većinom prestaju - novi meteouvjeti nastaju

31.01.2021.

18:01

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Kad već nije puno prošlih tjedana, klimatološki "prosječan" pa i "topao" siječanj zimska obilježja pokazao je na kraju. I opet ne posvuda, ali ipak u većini kontinentalnih krajeva te ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje je također palo malo snijega, uz dodatna ograničenja u prometu zbog bure.

Prvi dio veljače veljače nastavit će u istom hladno - toplom ritmu, u kojem će prevladavati toplina.Hladnije od prosjeka - uz jutarnje temperaturne "minuse" uglavnom na kopnu - bit će samo na početku novoga tjedna, a već od srijede uz jugozapadnjak i jugo slijedi osjetno zatopljenje tijekom kojeg će u mnogim mjestima već jutarnja temperatura zraka biti oko prosječne najviše poslijepodnevne, čak i viša.

Pritom i dalje posvuda neće biti suho, ali će oborine u većini Hrvatske ipak biti znatno rjeđe i u manjim količinama nego prošlih dana i tjedana, koji su pridonijeli da ukupna siječanjska količina oborine bude veća od prosječne, osim samo rijetko, kao primjerice u Komiži. Štoviše, u nekim će krajevima klimatološka ocjena siječnja biti "vrlo kišno", ponegdje možda čak i "ekstremno kišno", što je za veljaču vrlo malo vjerojatno, barem prema trenutačnim dugoročnim prognozama.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugim meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak razvedravanje, ali još ponegdje i oborine

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu dan početi oblačno, ujutro mjestimice uz slab snijeg. Zatim će se sa zapada razvedravati a najmanje sunčanih razdoblja bit će u Podunavlju. Vjetar uglavnom slab, ujutro još ponegdje do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, dnevna oko 2 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, ujutro mjestimice i maglu. Vjetar slab, a jutro ponegdje hladno, uz temperaturu od -5 do -2 °C, danju oko 3 °C.

Oblaci će se najprije razilaziti na sjevernom Jadranu, pa će tamo sunčana razdoblja biti češća. U gorju više oblaka, osobito u Lici, gdje ujutro još može pasti malo snijega. Bura će u prvom dijelu dana oslabjeti, pa će se i umjereno valovito more smiriti. Jutarnja temperatura od -5 do -1 °C, na obali od 2 do 7 °C, danju u gorju oko 0 °C, na moru od 7 do 10 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, povremeno uz vrlo malo kiše, uglavnom južnije od Splita. Na sjeveru mjestimice umjerena bura, a drugdje duž obale jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, popodne u slabljenju. Jutarnja temperatura od 5 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, dnevna od 9 do 13 °C.

I na jugu Hrvatske promjenjivo, povremeno uz malo kiše, pa i u obliku pljuska, a umjeren će jugozapadnjak do sredine dana oslabjeti. Jutro od 6 do 10 °C, dnevna temperatura od 11 do 14 °C."

U nastavku tjedna novo zatopljenje, ali na kopnu još hladna jutra


"Do srijede će jutra na kopnu biti hladna, mjestimice i maglovita. Zatim jača jugozapadnjak uz pritjecanje osjetno toplijeg zraka, pa će temperatura porasti iznad prosjeka. Kiša je najizglednija u oblačnijim gorskim predjelima, a uz promjenjivu naoblaku malo je može pasti u srijedu i u istočnim krajevima.

Na Jadranu će vjetar u oslabjeti, osim na jugu Dalmacije, gdje će jugo i dalje puhati, a još u utorak može pasti i malo kiše. Od srijede jugo jača i duž preostalog dijela obale, povremeno će stizati više oblaka, uz kišu uglavnom na sjevernom dijelu, osobito širem riječkom području.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!