Na Novu godinu još malo toplije, te uglavnom suho i djelomice sunčano

31.12.2022.

19:23

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. i Lovro Kalin, dipl. ing., DHMZ/HRT te Zoran Vakula

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Toplina netipična za ovo doba godine nastavit će se i u prvim danima siječnja.

Pritom će biti barem djelomice sunčano i prevladavajuće suho, uz mogućnost kiše uglavnom u gorju te Rijeci i široj okolici, u utorak i još ponegdje. Nakon juga u srijedu slijedi bura, na sjevernom dijelu Jadrana i jaka, moguće s mjestimičnim olujnim udarima, a valja spomenuti i mjestimičnu jutarnju maglu, osobito po nizinama unutrašnjosti.

Od srijede malo hladnije pa je u drugom dijelu tjedna u unutrašnjosti moguć i prvi mraz u novoj godini.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A vremenska prognoza unutar "Dnevnika 2" sadržavala je i za Silvestrovo tradicionalni pregled nekih važnijih meteoroloških događaja tijekom prošlih 12 mjeseci, koje je i ove godine pripremio Lovro Kalin, dipl. ing. iz DHMZ-a, ali naravno - u sažetijem obliku nego što je bio u posljednjoj ovogodišnjoj emisiji "Klimatski izazov" Prvog programa Hrvatskog radija:

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subota poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na Novu godinu još malo toplije, te uglavnom suho i djelomice sunčano

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Posljednja noć 2022. godine bit će topla kao rijetko koja posljednja u godini, ponegdje čak i rekordna. Ali ekstrema smo se ove, u većini Hrvatske rekordno tople godine ionako nagledali. Evo nekih po izboru mojeg kolege Lovre Kalina, dipl. ing.:

O nekim meteoekstremima 2022.

"Već početkom siječnja iznimna toplina: u Kninu su čak 22 °C, na Zavižanu 13 °C! Mnoge postaje bilježe rekorde za siječanj. No već u nastavku mjeseca povremene snježne epizode. Snijega ima nekoliko desetaka centimetara, na snazi su brojna ograničenja. U Sinju je -11 °C, more kod Šibenika se zaledilo. Potkraj siječnja onečišćenje atmosfere i ponegdje spektakularni crveni zalasci Sunca.

Snijega i jakog vjetra bilo je i u veljači. No zima je - u skladu s prognozama - bila razmjerno blaga. Sredinom ožujka izraženo južno strujanje donijelo je i kod nas, kao i u veći dio Europe, velike količine saharskog pijeska. U proljeće uobičajena olujna nevremena nisu izostala ni ove godine: u travnju u Zagorju, a u svibnju u sjevernim predjelima. Znatna je šteta posebice na plastenicima. Početkom lipnja ponovno tuča u Zagorju, nanosi i do 70 cm. U lipnju prvi toplinski val. U Kninu je 40 °C, najtopliji je grad u Hrvatskoj i treći u Europi. I temperatura mora već je viša od 25 °C. Zbog zagrijavanja Jadrana pojavljuju se nove vrste, no zbog poremećaja planktona naše bi more općenito moglo postati siromašnije ribom. U trećem toplinskom valu Dubrovnik i Zadar mjere 39 °C, a Rab čak 40 °C.
Ljeto je svrstano u kategoriju ekstremno toplog i sušnog. Naime, suša, koja je počela još u ožujku i bila je jedna od najvećih u povijesti mjerenja. Šteta je golema.
Jesen donosi izrazite oscilacije kišovitih i sušnih razdoblja. U rujnu pak ponegdje i ekstremne kiše. 15. rujna nevrijeme s olujnim i orkanskim vjetrom, pljuskom i tučom zahvatilo je područje od Čazme pa sve do Grubišnog Polja. Velika je šteta u naseljima, a osobito u šumskim predjelima. Bujična i urbana poplava u Rijeci 28. rujna odnijela je, nažalost, i jedan život. U nizu jakih grmljavinskih pljuskova palo je čak 288 mm kiše - najveća dnevna količina od 1948. i početka mjerenja. U listopadu opet ponegdje rekordna toplina i suša, a u studenome novi problemi: ponovno obilna kiša i poplava u Novom Vinodolskom te u Malinskoj. Početkom prosinca se nastavio nadoknađivati manjak oborine u odnosu na godišnji prosjek, na kopnu je bilo snijega, a na dijelu Jadrana lokalno intenzivne kiše, pa i tuče i pijavica. Na kraju i dobre vijesti: u godini u kojoj je Državni hidrometeorološki zavod slavio 75 godina postojanja dovršava se modernizacija motriteljske mreže, s postajama na više od 400 lokacija, cijela Hrvatska napokon bit će pokrivena sa 6 novih radarskih uređaja, a Jadran s 5 meteorološko-oceanografskih plutača. A došlo je i priznanje za prošlost: bivša zgrada DHMZ-a na zagrebačkom Griču proglašena je prvim hrvatskim Povijesnim mjestom Europskog fizikalnog društva zbog epohalnog otkrića Andrije Mohorovičića, jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika."

Početkom 2023. razmjerno toplo i većinom suho

"Razloga za slavlje stoga imamo! A doček Nove godine bit će prevladavajuće suh i razmjerno topao. Malo kiše moglo bi pasti na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Najniža temperatura zraka tijekom dočeka 2023. godine bit će od 5 do 10 °C, na Jadranu 10 do 14 °C.

Ujutro malo niža, mjestimice uz maglu. Danju djelomice sunčano, na zapadu ponegdje kiša. Uz umjereno jugo i jugozapadnjak bit će podjednako toplo kao i na Silvestrovo - kao rijetko kad početkom siječnja.

I u prvim danima nove godine na kopnu će se nastaviti iznadprosječna toplina - uz djelomice sunčano i prevladavajuće suho vrijeme te mjestimičnu jutarnju maglu. S više oblaka u gorju će povremeno biti kiše, u utorak popodne moguće i drugdje. S prestankom južine i okretanjem vjetra na sjeverozapadnjak od srijede malo manje toplo, a navečer bi moglo biti prvog mraza u novoj godini.

Na Jadranu podjednako toplo, uz djelomice, u Dalmaciji i prevladavajuće sunčano vrijeme. Više oblaka na sjeveru, uz svakodnevnu mogućnost za slabu kišu, uglavnom oko Rijeke, u ponedjeljak i oko Zadra. Jugo će brzo oslabjeti, a u srijedu slijedi bura, pod Velebitom jaka." prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!