U ponedjeljak obilje sunca i vrućine

03.07.2022.

19:11

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT

Foto: HTV / HRT

Novi radni tjedan počinje uz obilje sunca i vrućine, no prema noći na utorak sa zapada će stizati oblaci i mjestimice kiša, lokalno u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će stizati hladniji zrak, pa će uz promjenljivu naoblaku temperatura zraka od četvrtka biti u daljnjem padu. Na moru će uz buru i sjeverozapadnjak također biti svježije, a u srijedu će završiti toplinski val. Prevladavat će sunčano, osobito u Dalmaciji, dok će na sjeverni Jadran povremeno stizati više oblaka, pa i mjestimice kiša, ponajprije u utorak kada su, uglavnom u Istri, mogući lokalno obilniji pljuskovi i grmljavina.


Kraj vikenda obilježili su sunce i vrućina s temperaturom i do 37 °C, koliko je izmjereno u Kninu. Sutra u mnogim mjestima više vrijednosti nego danas, pa ne zaboravite da i životinje teško podnose vrućinu. Anticiklona će polako slabjeti uz jačanje dotoka toplijeg zraka s jugozapada, dok se sa sjeverozapada kontinenta Hrvatskoj približava hladna fronta.

Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčan i vruć uz većinom slab vjetar. Nakon jutarnje temperature oko 18 °C, najviša dnevna bit će do 35 °C.

Slične vrijednosti očekuju se i u središnjim krajevima. Ujutro će prevladavati vedrina, no popodne postupan porast naoblake, a prema večeri, kada će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar, prolazno i jak, u najzapadnijim krajevima raste i vjerojatnost za kišu.

Kiše može biti i u unutrašnjosti Istre te u gorskoj Hrvatskoj, no veći dio dana, na zapadu zemlje prevladavat će sunčano vrijeme.

Uz obalu ujutro slaba do umjerena bura, podno Velebita ponegdje i jaka, a popodne umjeren jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 15 °C u unutrašnjosti do 25 °C na otocima. Najviša od 32 do 36 °C.

U Dalmaciji neće nedostajati nebeskog plavetnila ni vrućine uz vrijednosti do 37 °C. U unutrašnjosti sredinom dana valja računati na lokalno jači razvoj oblaka i mogućnost pljuskova. Slaba i umjerena bura prijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Kao i na krajnjem jugu pa će more biti malo do umjereno valovito. Uz obilje sunca, osobito prema otocima, tempretaura će biti između 33 i 36 °C.

Utorak će u unutrašnjosti biti promjenljiv, mjestimice će padati kiša, a dnevna temperatura bit će malo niža. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi te grmljavina. Nakon većinom sunčane srijede, u četvrtak ponovno promjenljivo i nestabilno uz slabljenje umjerenog sjeverca i sjeverozapadnjaka te daljnji pad temperature.

U Dalmaciji će idući dani i dalje biti većinom sunčani, no na sjevernom Jadranu osobito u utorak, ali i u četvrtak, očekuje se promjenljiva naoblaka i povremena kiša. Izraženiji pljuskovi te grmljavina najvjerojatniji su u utorak u Istri. Zapuhat će umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, koja će u srijedu malo oslabjeti te u Dalmaciji okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Iznadprosječna toplina prati nas od kraja lipnja koji je u mnogim mjestima Hrvatske bio drugi najtopliji u povijesti mjerenja, no toplinskom valu nazire se kraj, osobito od sredine radnog tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!