U četvrtak djelomice sunčano, poslijepodne moguć poneki pljusak

22.06.2022.

21:57

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing, DHMZ

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ

Foto: emisija Vrijeme / HTV / HRT

I sljedećih dana se na Jadranu nastavlja pretežno sunčano i vruće, pravo ljetno vrijeme. Mala vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom na Kvarneru i u Istri postoji u četvrtak poslijepodne. Uz slab vjetar i more će se još zagrijati, iako je i sada njegova temperatura između 23 i 25 °C ugodna za kupanje. Pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće bit će u drugoj polovini tjedna i na kopnu, uz tek malu vjerojatnost za poneki pljusak u petak i subotu. No u noći na četvrtak te u četvrtak ujutro vjerojatnost za kišu i pljuskove relativno je velika, uz mogućnost nevremena, osobito na sjeveru.

Zbog vrlo toplog i vrućeg, ponegdje i sparnog vremena, vjerujem da nekima danas nije bilo ugodno. Pritom je bilo i mjestimične kiše, ponegdje je i zagrmjelo, a još mjestimice intenzivnijih procesa u atmosferi bit će u noći, osobito na sjeveru.

Galerija
Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing, DHMZ, meteo.hr, Foto: Vrijeme/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nakon premještanja vlažnog zraka dalje na istok, u četvrtak će na vrijeme utjecati polje malo povišenog tlaka zraka uz zadržavanje i dalje toplog zraka u višim slojevima atmosfere. Dakle, noćas će se preko sjevernih krajeva premještati vlažan i nestabilan zrak pa će na istoku ponegdje biti pljuskova i grmljavine, mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u Podravini. 

Danju djelomice sunčano, a ponekog pljuska može biti i poslijepodne. Vjetar većinom slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Najviša dnevna temperatura između 27 i 29 °C. Nestabilno uz mjestimične pljuskove i grmljavinu te lokalno pojačan vjetar bit će u noći i ujutro i u središnjoj Hrvatskoj. Zatim će biti barem djelomice sunčano, a poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka još postoji mogućnost za poneki pljusak. Jutarnja temperatura oko 18 °C, a najviša dnevna oko 28 °C.

Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Puhat će većinom slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Pljuskovi i grmljavina, mjestimice i izraženiji u poslijepodnevnim satima, mogući su i u Gorskom kotaru i Lici. Temperatura u gorju između 25 i 29 °C, na Jadranu između 29 i 32 °C.

Vruće će biti i u Dalmaciji uz pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenome moru i sjeverozapadni. More malo valovito, a njegova je temperatura između 23 i 25 °C, posve ugodna za kupanje.

I na jugu će sutra prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutro toplo uz temperaturu između 20 i 23 °C, a danju vruće, između 29 i 33 °C. 

Iako stabilnije i sunčanije te uglavnom vruće, i u sljedeća dva dana se na kopnu ne može isključiti mogućnost poslijepodnevnih lokalnih pljuskova. U nedjelju sunčano i još toplije. Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano uz tople noći, a dnevna temperatura bit će većinom između 30 i 33 °C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Dakle, do kraja tjedna vrijeme će se stabilizirati uz prava ljetna obilježja, što svakako mami na boravak na otvorenom. Stoga nije naodmet podsjetiti da dulji boravak na suncu sredinom dana valja izbjegavati, zbog već često visokog i vrlo visokog UV indeksa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!