Aplikaciju HRT METEO preuzelo 80 tisuća korisnika

16.11.2016.

19:04

Autor: HRT - RJ Komunikacije

HRT METEO aplikacija

HRT METEO aplikacija

Foto: HRT / HRT

Uvedene su brojne nadogradnje, aplikacija ima novi, dorađeni izgled te nove animacije meteoroloških simbola i program s vizualizacijom trenutačnih vremenskih prilika, prognoze za tekući dan i sljedeće dane

U samo dva mjeseca nakon pokretanja HRT-ovu aplikaciju za praćenje vremenskih uvjeta na pametnim telefonima HRT METEO preuzelo je već više od 80 tisuća korisnika, pri čemu se njome svakodnevno koristi više od 70 tisuća korisnika. Aplikaciju su zajednički izradili Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a od svojega pokretanja u rujnu ove godine neprestano se poboljšava i nadograđuje.

Tako je od ovoga tjedna korisnicima dostupan novi, dorađeni oblik aplikacije koji odlikuje pojednostavljeni vizualni izgled, nove animacije meteoroloških znakova poput primjerice noćnih animacija koje obavješćuju o Mjesečevim mijenama. Usto je proširena i baza naselja pokrivenih aplikacijom, dodan je osjet ugode te mjerenje visine snijega, a uvelike se smanjilo i vrijeme od mjerenja do objave meteoroloških podataka.

Za mobilne uređaje koji se koriste operativnim sustavima iOS i Android uveden je program (eng. widget) s vizualizacijom trenutačnih vremenskih prilika, prognoze za tekući dan i sljedeće dane te upozorenjima na opasne vremenske prilike na zaslonima mobitela.

HRT METEO
omogućuje praćenje mjerenja i motrenja sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda prema standardima Svjetske meteorološke organizacije te prognoze DHMZ-a koje su se do sada mogle čuti samo na lokalnim postajama Hrvatskoga radija (HRT – HR) i gledati u emisijama s meteorološkim sadržajem na programima Hrvatske televizije (HRT – HTV).

Za razliku od gotovo svih ostalih sličnih aplikacija, u kojima su prognoze rezultat računalnoga izračuna jednoga modela atmosfere, u aplikaciji HRT METEO školovani meteorolozi prognostičari s višegodišnjim iskustvom svakodnevno analiziraju podatke o trenutačnim vremenskim prilikama i prognoze stotinjak izračuna različitih modela atmosfere te daju svoje procjene budućega stanja atmosfere za mjesta i područja, i to ne samo prognoze, nego i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Takvom je metodom smanjena mogućnost pogreške jer se za više od dva dana unaprijed prognozira za područje, a ne za mjesto. Prognoze za danas i sutra postoje za 48 mjesta u Republici Hrvatskoj, a za prekosutra i sljedeća dva dana za osam većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran.

Galerija
HRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT
HRT METEO, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!