Što prije obavite rezidbu vinograda i voćnjaka...

09:27 / 22.02.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

Foto: HRT / HRT

S novim tjednom ulazimo u osjetno toplije razdoblje. Uglavnom suhi i sunčani dani bit će povoljni za obavljanje radova na otvorenom. 

Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti sredinom tjedna, u Dalmaciji moguće i do 21 °C. Jutra će ipak biti hladnija. U nizinskim krajevima vrijednosti se mogu spustititi i do 0 °C, u gorju moguće i niže prema kraju razdoblja.

Slaba mjestimična kiša početkom tjedna na sjevernom Jadranu te Lici i Gorskom kotaru, ne bi trebala značajno omesti radove u nastavku tjedna. Kako će diljem zemlje biti razmjero toplo i suho vrijeme, ono će pogodovati prosušivanju tla, pa će tako već u drugoj polovini razdoblja biti uvelike olakšan ulazak mehanizacije u polja. Tako će se moći obaviti prihrana ozimih usjeva, kao i priprema tla za nadolazeću sjetvu. Sakupljena toplina u biljkama bit će osjetno iznad višegodišnjeg prosjeka, što će zasigurno potaknuti biljke na novu fenološku fazu. Stoga je nužno što prije obaviti rezidbu vinograda i voćnjaka.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine uzduž Jadrana moguća je i do 12 °C, što je već i više nego povoljno za sjetvu mnogih ranih kultura. Na kontinentu tlo će se postupno zagrijavati, moguće i do 8 °C, dovoljno za posijati bob i proljetni češnjak i razne lukovice cvijeća.

Sve u svemu, više sunčanih sati tijekom dana te toplije i suho vrijeme pogodovat će radovima koji su vam prioritetni.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!