Zima astronomski počinje, snijeg se danima spominje

20.12.2020.

01:22

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Prvi dan astronomskog početka zime neće se znatno razlikovati od vikenda - u Dalmaciji će prevladavati sunčano, a u sjevernijim će krajevima biti oblačnije, često čak i potpuno oblačno, uz maglu, ponegdje i rosulju i slabu kišu.
Prvi dan astronomskog početka zime neće se znatno razlikovati od vikenda - u Dalmaciji će prevladavati sunčano, a u sjevernijim će krajevima biti oblačnije, često čak i potpuno oblačno, uz maglu, ponegdje i rosulju i slabu kišu.

Od utorka do Badnjaka - u južnijim krajevima još i početkom Božića - slijedi južina, s njom i porast temperature te povećanje vjerojatnosti za sunčana razdoblja i u nizinama, ali i za češću iako ne i obilnu kišu na Jadranu i područjima uz njega.

Snijeg na Božić! Da - ponegdje, ali bit će i jake i olujne bure...

Tijekom blagdana je pad temperature siguran, kao i kiša, često i obilna, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.

A na pitanje: "Hoćemo li ove godine nakon svega - imati za Božić i snijega?" - odgovor je već sada potvrdan za gorje, gdje će biti i novog snježnog pokrivača, a velika je vjerojatnost padanja snijega i po nekim nizinama sjeverne Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i osobito Dalmacije. Štoviše, uz
jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima, pahulje su moguće i gdjegod uz more...

No, o vremenu tijekom blagdana detaljnije i pouzdanije prognoze tek slijede. Prva već u ponedjeljak, na 62. obljetnicu prvih vremenskih prognoza na ovim prostorima. Tada se prognoziralo ispred ploče s magnetima, malo kasnije i ispred zida s papirima i štapom, a u ponedjeljak, 21. prosinca 2020., prije i poslije Dnevnika u 19 sati gledajte nešto sasvim drukčije... Tehnološki naprednije te meteorološki znatno pouzdanije nego prije. Ali naravno, uvijek može bolje...

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

I u ponedjeljak još bez znatnije promjene...

dr. sc. Tanja Renko: "I ponedjeljak na istoku Hrvatske oblačan, tmuran, često i maglovit, uz mjestimičnu rosulju ili slabu kišu. Vjetar slab, a temperatura zraka će s jutarnjih 1 do 2 °C, danju porasti na 4 ili 5 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također oblačno i maglovito vrijeme. Povremeno su moguće i slabe oborine, a u višem gorju i sunce, barem nakratko.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, uz slab vjetar te mjestimičnu rosulju ili slabu kišu. Magle i smanjene vidljivosti, osim u gorju, može biti i na sjevernom Jadranu, ponajprije ujutro na otvorenome moru, gdje će tijekom dana puhati do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5 °C u Gorskom kotaru i Lici te između 7 i 11 °C u Istri i uz more. Dnevna u gorju i Istri od 5 do 11 °C, a na sjevernom Jadranu između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji će biti barem djelomice sunčano, samo će na širem zadarskom području, uz više oblaka, ponegdje pasti poneka kap kiše. Temperatura će rasti i do 17 °C, koliko će biti u hladu meteorološke kućice i na krajnjem jugu Hrvatske. Na suncu će biti i toplije. Vjetar slab promjenjiva smjera, na otvorenom sjeverozapadni, pa će more biti mirno ili malo valovito."

Prema sredini tjedna oblačnije, uz južinu...

"Sunčanih će razdoblja i idućih dana biti uglavnom u Dalmaciji, iako će oblaka uzduž cijeloga Jadrana biti sve više, a sredinom tjedna sve češće kiše. Pritom će i vjetar biti slab do srijede, nakon koje će jačati jugozapadnjak pa jugo.

U unutrašnjosti će, pak, već od utorka jačati jugozapadnjak, najprije na zapadu, te će postupno rastjerati oblake u nizinama unutrašnjosti, ali istodobno ih gomilati u gorju, gdje će u srijedu i osobito u četvrtak biti povremeno kiše. Južina će podignuti i temperaturu zraka te najaviti promjenu vremena, koja stiže već potkraj Badnjaka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!