09:18 / 16.10.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Za vikend stabilizacija, ali uz jutra sve hladnija

-

-

Foto: - / -

I u subotu će još ponegdje pasti malo kiše, ali će biti i više sunčanog vremena nego u četvrtak i petak. Jutro većinom malo svježije nego prošlih dana, u unutrašnjosti ponegdje uz maglu, samo rijetko pri tlu i slab mraz, a danju će biti malo toplije...
I u subotu će još ponegdje pasti malo kiše, ali će biti i više sunčanog vremena nego u četvrtak i petak. Jutro većinom malo svježije nego prošlih dana, u unutrašnjosti ponegdje uz maglu, samo rijetko pri tlu i slab mraz, a danju će biti malo toplije, iako i dalje uz temperaturu nižu od prosječne za sredinu listopada.

Od nedjelje još stabilnije te sunčanije i toplije, zamjetnije od srijede, kada će pojačati jugozapadnjak i jugo, a do tada razmjerno svježe, po nizinama unutrašnjosti uz čestu jutarnju maglu, ponegdje i slab mraz, uglavnom pri tlu.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog "O Zemljinom klimatskom pulsu", u kojem su govorili znanstvenici akademik Mirko Orlić, prof. dr. sc. Ljubo Barbić i Vedran Kojić, te maslinar Ive Miškov.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Subota: djelomice sunčano, ali ponegdje još i malo kiše

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo, prijepodne i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito u Posavini. Vjetar povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, a najviša dnevna oko 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro malo svježije, a dnevna temperatura malo viša nego na istoku. Bit će promjenjivo oblačno i uglavnom suho, ujutro ponegdje uz kratkotrajnu maglu.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro po gorskim kotlinama ponegdje može biti magle. Uz obalu će ujutro puhati umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 2 do 4 °C, na Jadranu između 8 i 11 °C. Najviša dnevna od 10 do 12 °C, uz obalu između 15 i 17 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Temperatura ujutro od 6 do 8 °C, na moru između 11 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 18 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo i nestablno. Mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni."

Početkom novoga tjedna stabilnije, ali...

"Idućih dana u unutrašnjosti većinom stabilno i barem djelomice sunčano. Ujutro mjestimice magla, a početkom idućeg tjedna ponegdje i slab mraz. Dnevna temperatura zraka u postupnom porastu.

Od nedjelje na Jadranu pretežno sunčano i toplije. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar, a u utorak jugo i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!