Vrijeme u subotu u kišnom "omotu"

23.10.2020.

08:44

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Od subote počinje novo promjenjivo razdoblje, s povremenom kišom, ponegdje i grmljavinom, pa i prolazno jakim vjetrom...
Tko je pobrao kukuruz ili masline po suhome - pobrao je. Barem u većini Hrvatske u ovome tjednu i početkom novoga. Naime, od subote počinje novo promjenjivo razdoblje, s povremenom kišom, gdjegod i grmljavinom, pa i prolazno jakim vjetrom. Stoga ne želite li branje ili žetvu obaviti s pogledom u nebo zbog straha od kiše - do srijede najbolje odmorite. Valja upozoriti da je ponegdje moguća i obilnija kiša, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te ponajviše na Jadranu.

A ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze, u sljedećem će tjednu ponovno biti suhog, pa i pretežno sunčanoga vremena, te i dalje barem prosječno toplog.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

U subotu opet promjena!

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno, povremeno s kišom, te danju manje toplo nego u petak. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 14 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

Podjednako manje toplo nego u petak bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno oblačno i kišovito vrijeme. Vjetar u početku umjeren jugozapadni, tijekom dana u slabljenju i okretanju na sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijima. Puhat će umjereno, u početku i jako jugo i jugozapadnjak, koji će tijekom dana oslabjeti. Temperatura zraka u gorju od 10 do 15 °C, a na moru između 14 i 18 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito poslijepodne. Puhat će umjereno do jako jugo koje će postupno slabjeti, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 20 °C.

Još toplije bit će na jugu Hrvatske, s dnevnom temperaturom i do 22 °C. U početku djelomice sunčano, zatim postupno sve oblačnije, a potom prema kraju dana mjestimice kiša. Puhat će većinom slabo jugo i južni vjetar."

Do utorka promjenjivo, pa vjerojatno opet stabilnije

"U nedjelju u unutrašnjosti postupno razvedravanje sa zapada, a kiše još u početku može biti u istočnim i u gorskim krajevima. U ponedjeljak i utorak djelomice sunčano, a uz promjenlivu naoblaku kiše će mjestimice biti uglavnom u gorju. U ponedjeljak će puhati umjeren, u gorju i jak južni i jugozapadni vjetar. Iako svježije nego prošlih dana, bit će i dalje toplije od prosjeka za ovo doba godine.

I na Jadranu u nedjelju smirivanje i djelomično razvedravanje, a kiše će još prijepodne biti mjestice na južnom dijelu. U ponedjeljak i utorak pretežno sunčano s promjenljivom naoblakom. Još će mjestimice biti pljuskova, i to uglavnom na sjevernom dijelu. U ponedjeljak će puhati umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo koje će u utorak oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!