21:43 / 23.10.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Vrijeme se opet mijenja, a bit će i ranijeg buđenja

-

-

Foto: - / -

U nedjelju u početku još većinom kiša pa barem djelomično razvedravanje, pa u ponedjeljak južina te nova kiša, najprije na Jadranu i uz njega, a u utorak u većini Hrvatske.
Vremenske se promjene nastavljaju, pri čemu ćemo se od nedjelje prilagođavati ne samo novim promjenama u meteorološkom smislu, nego i promjeni na satu jer prestaje ljetno računanje vremena i vraćamo se na "normalno". Barem u tom smislu, kad već ne možemo i u nekom drugom.

Nakon kiše, koja će u mnogim krajevima padati još i početkom nedjelje, ali u manjim količinama nego tijekom subote - slijedi razvedravanje, barem djelomično, pa opet nova kiša mjestimice u ponedjeljak, te u većini krajeva u utorak, kada će ponovno ponegdje biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Nevolje će nekima u ponedjeljak prouzročiti i jačanje jugozapadnjaka u unutrašnjosti, na Jadranu većinom juga, koje će često biti jako, gdjegod i olujno.

Sredinom tjedna južinu će zamijeniti uglavnom umjerena do jaka bura i tramontana, uz koje će se znatno povećati vjerojatnost stabilnijeg vremena, većinom suhog pa i barem djelomice sunčanoga, ali na kopnu uz maglovita jutra.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

Ovih je dana možda korisno podsjetiti i na tekst o pomicanju sata, koji je prije 2 godine napisao Jurica Miljak, dipl. ing., meteorolog PMC-a DHMZ-a, kao i na tekst istog autora iz 2016. godine, o zabludi o "zimskom" računanju vremena.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

U nedjelju sunčanije, ali još ponegdje kiša

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi s oblacima i kišom, koje će tijekom dana postupno biti sve manje, a od zapada će se poslijepodne i razvedravati. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka bit će uglavnom između 12 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najniža temperatura od 10 do 12 °C, a najviša od 16 do 19 °C. Pritom u noći i ujutro oblačno, ponegdje uz mogućnost za maglu, a još treba računati i na mjestimičnu kišu. Danju dosta sunca, osobito poslijepodne. Sjeverni će vjetar prema kraju nedjelje okrenuti na jugozapadni i južni.

Na sjevernom Jadranu će nakon bure i sjeverozapadnjaka prema večeri zapuhati jugozapadnjak i zapadnjak, uz malo valovito more. Sunčana razdoblja tijekom dana nerijetko će biti dugotrajna, a uz više oblaka na kišu treba računati na širem riječkom području te u dijelu gorske Hrvatske, posebno potkraj dana. Temperatura će zraka danju porasti do oko 15 °C u gorju te do 18, 19 °C u Istri i Hrvatskom primorju.

U Dalmaciji nakon oblačne i kišne noći, ponegdje i jutra te dijela prijepodneva - uglavnom suho i sunčano. Puhat će jugo, zatim jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu prolazno i bura. Najviša dnevna temperatura između 16 i 20 °C.

Podjednako će tempratura biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će se oblaci i kiša zadržati dulje nego drugdje na Jadranu. Postupno razvedravanje tek poslijepodne. Jugo, ponegdje još i jako, okrenut će na jugozapadni i zapadni vjetar, koji uglavnom na otvorenom mogu imati jake udare."

Početkom tjedna južina i kiša pa stabilnije...

"Početkom tjedna jačanje južine i zatopljenje, ponegdje na zapadu unutrašnjosti i prilično vjetrovito. Kiša većinom samo u gorju, zatim u utorak i u većini područja. U srijedu nakon jutarnje magle uglavnom suho i sunčano s malo nižom najvišom dnevnom temperaturom.

I na Jadranu sredinom tjedna sunčano, s burom. Prije toga jugo, povremeno i jako, uz kišu u ponedjeljak uglavnom na sjevernom Jadranu, a u utorak, kada može biti i pljuskova s grmljavinom, i drugdje. Temperatura zraka neće se bitnije promijeniti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!