Vrijeme raznovrsno - rijetkima izvrsno

25.01.2021.

18:51

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Nakon mjestimice i obilnijeg snijega - na kopnu će od utorka do četvrtka biti uglavnom bez oborina, te uz vedrije noći ponegdje i prilično hladna jutra, osobito u Lici, a temperature zrake niže od 0 °C u srijedu ujutro - nakon slabljenja bure i sjevernog vjetra - bit će i mjestimice na Jadranu, uz još više sunčana vremena nego na kopnu.", prognozira vrijeme sljedećih dana Tomislav Kozarić, dipl. ing. u emisiji "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati i nastavlja:

Galerija
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/VrijemeHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

"U petak i subotu pak prolazno osjetno toplije, uz jugozapadnjak, jugo i većinom kišu, a zadnjeg dana siječnja izgledno je novo zahladnjenje i snijeg, čak i ponegdje na Jadranu, gdje će opet zapuhati bura."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se uz prognoze i drugih službujućih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak barem djelomice sunčano, ali ponegdje još i slabe oborine

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U utorak u istočnoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, razmjerno vjetrovito i hladno. U prvom dijelu dana još mjestimice slab snijeg, ponajprije u Podunavlju i Posavini. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak uz najnižu temperaturu oko -1 °C, a najvišu oko 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Ujutro je ponegdje moguća magla, a danju, uz promjenljivu naoblaku, pokoja pahulja snijega, uglavnom u Moslavini i Banovini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 0 °C, a najviša dnevna od 3 do 6 °C.


Razvedravanje će najprije nastupiti na zapadu zemlje, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati sunčano. U gorju u početku još ponegdje malo snijega, uglavnom u Lici. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, poslijepodne na otvorenom moru u okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura oko 0 °C, na moru oko 7 °C, a najniža u gorju i do -6 °C, na obali i otocima od -1 do 3 °C.


U Dalmaciji u noći i ujutro još mjestimice može pasti malo kiše, u Zagori malo snijega, a zatim daljnje smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, uz umjereno valovito i valovito more. Jutarnja temperatura od -2 °C u zaobalju do 5 °C na obali, a poslijepodne većinom između 4 i 9 °C.


Uz promjenljivu nablaku na jugu Hrvatske uz prvom dijelu dana još lokalno malo kiše, a zatim većinom sunčano. Zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, a more na otvorenom biti valovito. Najniža temperatura od 1 do 6 °C, a najviša od 7 do 10 °C."


U srijedu još suho, ali uz dosta hladno jutro, pa južina, zatopljenje, ponegdje kiša...


"U srijedu na kopnu djelomice sunčano, u četvrtak promjenjivo oblačno uz mogućnost lokalnih slabih oborina, a u petak jače naoblačenje s kišom, u početku na istoku moguće i snijegom. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni i zapadni, a u petak ponegdje umjeren jugozapadni i južni. U srijedu i četvrtak jutro osjetno hladnije, danju blagi porast temperature, a u petak manje hladno.


Na Jadranu do četvrtka promjenjivo i uglavnom suho, a u srijedu u Dalmaciji još većinom sunčano. U petak oblačnije, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. Bura i sjeverni vjetar će oslabjeti i okrenuti na jugo koje će u petak pojačati. Temperatura u postupnom porastu, a najhladnije u srijedu ujutro.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku

Vijestima na njemačkom jeziku

Vijestima na španjolskom jeziku


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATUREi METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!