Vrijeme i dalje "šareno", al' daleko od onog: "Nikad viđeno!"

26.01.2021.

20:38

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme 26. 1. 2021.

HRT emisija Vrijeme 26. 1. 2021.

Foto: HRT / HRT

U srijedu još razmjerno stabilno, iako u većini Hrvatske uz više oblaka nego u utorak, pri čemu će biti i sunčanog vremena, ali mjestimičnog lepršanja pahulja, uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima. Poslijepodnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko prosječne za kraj siječnja, ali će jutro mjestimice biti prilično hladno, osobito u gorju.

I u četvrtak ujutro će još biti zamjetnijih temperaturnih "minusa", nakon kojih uz jačanje jugozapadnjaka i juga slijedi porast temperature na većinom iznadprosječno visoke vrijednosti za kraj siječnja.

No, dolazit će i sve mnogobrojni oblaci pa će u nastavku tjedna biti promjenjivo, uz sve češće oborine, osobito od petka poslijepodne, kada će ponegdje biti i obilnije kiše, posebice na Jadranu, gdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Valja spomenuti da će u gorju povremeno biti i snijega, znatnijeg vjerojatno od subote poslijepodne, a potkraj nedjelje raste vjerojatnost i za mjestimičan snijeg u nekim nizinama, uz buru i na sjevernom Jadranu...

Unatoč toj promjenjivosti - najprije "minusima" pa novoj južini, zatopljenju, kiši i snijegu, kao i opet novim "minusima" - vrijeme nam sljedećih dana neće biti odviše neobično. No, ono što se događa sa svjetskom klimom itekako zabrinjava. Detaljnije o klimatskim promjenama može se spoznati u izvrsnom BBC-jevu dokumentarcu "Klimatske promjene: činjenice", ovog i sljedećeg utorka na HTV1, a i na HRTi-u.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugim meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu još razmjerno stabilno, ali posvuda ne i sasvim suho

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, osobito u prvom dijelu dana, kada mjestimice može pasti malo snijega. Umjeren sjeverozapadni vjetar puhat će u Podunavlju i uz Dravu. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, a najviša dnevna od 2 do 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ujutro mjestimice i maglu. Slaba oborina moguća je samo u Podravini. Vjetar većinom slab. Jutro posvuda hladnije nego u utorak, čak i na potresom pogođenom području, a dnevna temperatura oko 3 °C.

Sunčanih će razdoblja biti i na zapadu zemlje, posebice ujutro, a tijekom dana povremeno umjerena i povećana naoblaka. Vjetar duž obale sjevernog Jadrana slab do umjeren sjeverni i bura, popodne prolazno jugoistočni. Jutro u gorju hladno, do -10 °C, a na obali oko 0 °C. Dnevna temperatura oko 8 °C na moru, u gorju oko 1 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, a popodne će prolazno barem umjerena naoblaka. Umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar oslabjet će do kraja dana. Jutarnja temperatura od -5 °C u unutrašnjosti do 4 °C na obali. Danju oko 8 °C.

Na jugu Hrvatske najsunčanije, a umjerena i jaka bura slabjet će prema kraju dana. Umjereno valovito more u postupnom smirivanju. Dnevna temperatura od 7 do 9 °C, ujutro oko 3 °C."

Od četvrtka opet oblačnije, uz južinu i sve češće oborine

"U četvrtak na kopnu postupno naoblačenje, a prema kraju dana raste vjerojatno za slabu oborinu. Od petka, uz jačanje južine, prevladavat će oblačno, pri čemu će i kiša biti češća. U subotu će jugozapadnjak okrenuti na jugoistočnjak. Jutro u četvrtak još hladno, a zatim toplije.

I na Jadranu u četvrtak porast naoblake, najprije na sjevernom dijelu, gdje može pasti malo kiše. Od petka umjereno do pretežno oblačno uz čestu, lokalno moguće obilnu kišu. Zapuhat će umjereno jugo koje će postupno jačati, pri čemu će i temperatura zraka porasti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku

Vijestima na njemačkom jeziku

Vijestima na španjolskom jeziku


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATUREi METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!