01:15 / 01.12.2020.

Autor: Zoran Vakula

Vrijeme izazovno, shvatite upozorenja doslovno

-

-

Foto: - / -

U srijedu pretežno oblačno, većinom uz oborine, na Jadranu i uz njega često i obilne, pri čemu će u gorju padati snijeg, uz zadržavanje na tlu, a problema će biti i zbog jake i olujne bure na sjevernom Jadranu i južnijeg istočnjaka i juga...
Prvi dan prosinca u većini je kopnenim krajeva opravdao svoja zimska obilježja po temperaturi, a srijeda i četvrtak će i po još koječemu, među ostalim - u nekim krajevima i po snijegu. Premda će biti kratkotrajan zbog skore južine i zatopljenja, valja na njega posebno upozoriti - ipak je prvi u ovoj sezoni ovako čest, u gorju i obilan.

Posebna upozorenja stručnjaka DHMZ-a zaslužuje i mjestimična poledica zbog moguće kiše koja se smrzava i može prouzročiti velike nevolje u prometu, posebice u Lici i središnjoj Hrvatskoj.

Naravno, i na internetskim stranicama DHMZ-a i europskog MeteoAlarm sustava, kao i u HRT METEO aplikaciji postoje upozorenja i na često obilnu kišu na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te jaku i olujnu buru na sjevernom Jadranu i južniji istočnjak i jugo, pa još velike valove...

Možete li, putovanja odgodite do stabilnijeg, mirnijeg i većinom toplijeg petka, a za vikend se "pripremite" na jaku južinu - osjetan porast temperature, opet jako i olujno jugo...

U nastavku slijedi u utorak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

U srijedu kiša, snijeg, jugo, bura...

Veći dio srijede suho će se zadržati samo u istočnoj Hrvatskoj. Uz oblake, maglu te malo ili nimalo vidljivog Sunca i neba bit će i dalje razmjerno hladno, uz temperaturu ujutro najnižu od -5 do -2, poslijepodne najvišu 0 do 2 °C.

I u dijelu središnje Hrvatske još prijepodne oblačno bez oborina, zatim povremeni mjestimični snijeg, pa navečer kiša koja se može smrzavati na podlozi. Temperatura zraka uglavnom od -3 do 1 °C.

U gorju većinom "negativna" temperatura, pa će se snijeg zadržavati na tlu i do kraja dana napadati često i više od 10 cm. Valja upozoriti i na navečer ponegdje moguću kišu koja stvara poledicu, kao i na malo snijega mjestimice u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu jutro toplije nego u utorak, ali većinom uz kišu, koja će osobito obilna biti potkraj dana. Mnogima će smetati i jaka i olujna bura, lokalno na udare i orkanska, koja može donositi pahulje, te prouzročiti i jače valovito more.

Velikih će valova biti i na srednjem Jadranu, ali zbog većinom jakog, na udare i olujnog istočnjaka i juga. Kiše će već u noći biti na moru, kasnije i u unutrašnjosti Dalmacije, i to često obilne, osobito navečer. Temperatura zraka uz more će biti uglavnom od 8 do 14 °C, a u unutrašnjosti ujutro još u manjem "minusu", poslijepodne oko 9 °C.

I na jugu Hrvatske jutro će biti toplije nego u utorak pa će dnevni hod temperature zraka biti razmjerno mali, uz oblake, kišu, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova, te uz već prijepodne često jako jugo, navečer mjestimice i olujno.

Sljedećih dana promjenjivo, ali i osjetno toplije, na Jadranu uz jugo

I u četvrtak je još u većini unutrašnjosti nužan oprez zbog kiše koja se smrzava na podlozi, samo rijetko i zbog malo snijega. Od petka porast temperature, za vikend i osjetan, uz povremenu mjestimičnu kišu do subote uglavnom u južnijim kopnenim područjima, te posebice na Jadranu, gdje će i dalje biti često obilne kiše, ponegdje praćene i grmljavinom, a nevolje će stvarati i većinom jako i olujno jugo.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!