Vrijeme i dalje podjednako pa sretan neće biti sva'ko

17.12.2020.

22:03

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Ni tijekom vikenda, a ni početkom sljedećega tjedna vrijeme se još neće znatnije mijenjati. Ali poslije...
I najnovije prognoze potvrđuju stare pa Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati - koja će na prvu zimsku večer doživjeti po nekim mišljenjima "svemirske " promjene - zaključuje: "Iako su za božićne blagdane u Hrvatskoj vjerojatne oborine, u danima koji im prethode u prognozama se za  većinu unutrašnjosti "vidi" i sunce i iznadprosječna poslijepodnevna toplina, ne samo jutarnja. Jugozapadnjak će raskinuti maglu i niske oblake koji će se zadržavati do ponedjeljka. Na Jadranu će sjeverni dio i dalje biti oblačniji od južnog sve do utorka, kada će diljem Jadrana biti mnogobrojnih oblaka, ponegdje i malo kiše, koja će pak, uz jačanje juga, biti sve češća i obilnija sredinom sljedećega tjedna."

I dok se prognoza "vjerojatnih oborina za blagdane" još može mijenjati, u nastavku slijedi znatno vjerojatnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima do utorka, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

U subotu podjednako kao u petak...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Ni tijekom vikenda se vrijeme u istočnoj Hrvatskoj neće mijenjati. Stoga će i u subotu prevladavati oblačno i maglovito, povremeno s rosuljom, a vjetar slab. Temperatura uglavnom između 2 i 5 °C.

Mjestimice guste magle bit će i u središnjoj Hrvatskoj, osobito ujutro. Danju pretežno oblačno i tmurno, mjestimice s rosuljom. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura od 1 do 3 °C, a najviša oko 5 °C.

Na zapadu zemlje umjereno i pretežno oblačno. Mjestimice sumaglica i magla, ponajprije po kolinama Like, a uglavnom na sjevernom Jadranu ponegdje malo kiše ili rosulje. Vjetar u gorju slab, na Kvarneru mjestimice umjereno jugo, a more većinom malo valovito. Jutarnja temperatura najčešće između 5 i 10 °C, u gorju ispod 0 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, uz slabo do umjereno jugo te većinom malo valovito more. U zaobalju ujutro lokalno magla i temperatura oko ili malo ispod 0 °C, a duž obale ujutro od 7 do 9 °C. Danju posvuda između 11 i 16 °C.

Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i podjednaku temperaturu kao na srednjem Jadranu. Ujutro duž obale burin, popodne na otovrenom moru slab jugoistočni vjetar."

U nedjelju i početkom novoga  tjedna još bez veće promjene

"U iduća tri dana na kopnu će i dalje vladati temperaturna inverzija u nizinama uz niske oblake, maglu i mjestimice rosulju, u gorju sunčana razdoblja, a u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. U utorak u nizinama porast vjerojatnosti za sunčana razdoblja i višu temperaturu, a drugdje na kopnu veća je vjerojatnost mjestimične slabe kiše.

Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre do sredine idućeg tjedna ostaje pretežno oblačno, mjestimice sa slabom kišom. U Dalmaciji sunčanije, ali u utorak uz porast naoblake ponegdje može pasti malo kiše. U nedjelju još slabo do umjereno jugo, u utorak jugozapadnjak i zapadnjak. Temperatura se uglavnom neće mijenjati.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!