20:26 / 07.11.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Vrijeme i dalje mnogima dosadno - i toplo i hladno

-

-

Foto: - / -

I sljedećih dana stabilno - na Jadranu i u višem gorju sunčano te razmjerno toplo, a po nizinama osjetno hladnije, većinom uz maglu i niske oblake, ponegdje i izmaglicu, rosulju..
Nakon diljem Hrvatske iznadprosječno toplih prvih tjedan dana studenoga, od ove je nedjelje po nizinama kopnene Hrvatske počelo hladnije razdoblje, koje će se zadržati i sljedećih dana, vjerojatno do četvrtka uz dugotrajnu pa i cjelodnevnu maglu i niske oblake, iz kojih će mjestimice biti izmaglice i rosulje. Valja upozoriti i na pri tlu mjestimičan jutarnji mraz, pa i moguću poledicu.

Jutarnje magle i niskih oblaka bit će i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, vjerojatno i ponegdje na Jadranu, posebice sjevernom. No, tijekom dana će prevladavati sunčano, gdjekad i vedro, te i dalje razmjerno toplo, samo mjestimice uz obalu sjevernog Jadrana uz povremenu jaku buru s mogućim olujnim udarima.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

I u ponedjeljak stabilno, ali posvuda ne i sunčano

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno i maglovito. Jutarnja temperatura bit će između 0 i 3 °C pa je mjestimice moguć i slab mraz pri tlu, a najviša dnevna oko 8 °C.

Slabog mraza pri tlu ujutro će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz maglu i niske oblake, ponovno cjelodnevne, te porast temperature zraka do 7 ili 8 °C.

Po kotlinama gorskih krajeva ujutro magla i slab mraz, ali će danju prevladavati sunčano, osobito u višem gorju. Obilje sunčanog vremena bit će i na sjevernom Jadranu, ali ujutro prema otvorenom moru može biti magle. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. Bura će poslijepodne i navečer pojačati na jaku, podno Velebita i vrlo jaku.

Sunčano će biti na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije može ujutro biti magle, a nije isključena ni pojava slabog mraza pri tlu. Uz slab, prema otvorenom i umjeren sjeverozapadni vjetar te malo do umjereno valovito more, temperatura zraka bit će između 17 i 20 °C.

Obilje sunca uz slabu buru te umjeren sjeverozapadni vjetar prema otvorenom moru bit će i na jugu Hrvatske. Poslijepodnevna temperatura bit će između 19 i 21 °C."

I dalje stabilno...

"Oblačno, tmurno i maglovito bit će do četvrtka u većem dijelu unutrašnjosti. Pritom mjestimice može biti i slabe rosulje ili izmaglice, a osobito u gorju ujutro i mraza. U višem gorju će biti sunčanih razdoblja, a vjerojatnost za njih i u ostalim krajevima raste u četvrtak. O magli i niskim oblacima ovisit će i poslijepodnevna temperatura zraka.

Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano i razmjerno toplo. U utorak će puhati bura, podno Velebita i jaka, koja će u srijedu oslabjeti. U četvrtak tiho ili slab vjetar, pri čemu raste vjerojatnost za mjestimičnu maglu i niske oblake, osobito na sjevernom dijelu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!